İzmir‘in Karaburun Yarımadasında binlerce ağacın yer aldığı zeytinlikte tarımsal faaliyet bulunmadığı iddiasıyla arazinin güneş enerjisi santrali (GES) firmasına tahsis edilmesini sağlayan etüt raporunun hukuka aykırılığı yapılan incelemelerle kanıtlandı. Öte yandan şirket, dün (30 Eylül) bakanlık kararını yok sayarak arazideki yüzlerce zeytin ağacını hukuksuzca katletti.
Altıparmak Hukuk Bürosu tarafından yapılan basın açıklamasında Yaylaköy’de yaşayan Mustafa Şenbahar‘ın 2007 yılında bir kıraç araziyi Maliye Hazinesinden zeytin ağaçlandırması amacıyla kiralayarak zeytinlik haline getirdiği belirtildi.
Av. Cem Altıparmak, GES yapılmak üzere zeytinliğin Şenbahar’ın elinden alınmasına yönelik atılan adımlara karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Karaburun Kaymakamlığı aleyhinde dört ayrı dava açıldığını aktardı.
İmar Kanunu, Zeytincilik Kanunu ve Toprak Koruma Kanununun davalardaki temel savunma noktası olduğunu bildiren Altıparmak, bu kanunlar kapsamında Hazineden kiralanıp başarıyla ağaçlandırılan alanların başka bir amaçla kullanılmayacağını, zeytinlik alanların daraltılamayacağını ve dikili tarım arazilerinde GES kurulamayacağını, mevzuatın zeytinlik arazilerde GES kurulmasına yasal olarak izin vermediğini ifade etti.
Bu mevzuata rağmen 31 Mart 2022’de İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü‘nün GES firması lehine haksız ve hukuk dışı bir tarımsal etüt raporu düzenlediğini kaydeden Av. Altıparmak, “Bu raporda İzmir İl Müdürlüğü, müvekkilimizin başarıyla ağaçlandırdığı bu arazide tek bir zeytinlik ağaç yokmuş gibi, arazide tarımsal faaliyet olmadığı yönünde gerçek dışı bir rapor vermiştir. Bu gerçek dışı rapor, hem proje hakkında [Çevresel Etki Değerlendirme] ÇED Olumlu kararı verilmesine hem de zeytinliğin müvekkilin elinden alınıp GES firmasına tahsis edilmesine yol açmıştır” dedi.
Raporu hazırlayan ve onaylayan personel ve yöneticiler hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına şikayette bulunulduğunu belirten Altıparmak, 14 Haziran 2023 tarih ve 16-2023/4-4 sayılı inceleme raporuyla, hukuk ve gerçek dışı rapor hazırlayan İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü yöneticileri ve mühendisleri hakkında disiplin ceza soruşturması açılmasına ve vermiş oldukları hukuk dışı raporun tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verildiğini aktardı. Altıparmak, inceleme raporunun 18 Eylül’de 176 sayılı Bakanlık Oluruyla kesinleştiğini vurguladı.
Bakanlık, İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hukuk dışı raporuna ilişkin şu tespitlere yer verdi:
Bakanlık, gerçekleştirilen inceme sonucunda şu kararlara vardı:
Av. Cem Altıparmak, hakkında disiplin soruşturması açılmasına karar verilen İzmir İl Tarım ve Orman Müdürünün, 15 Eylül 2023’de Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevinden alındığını belirtti.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün zeytinliğe ilişkin etüt raporunun hukuk dışı bir işlem olduğunun belirtildiği açıklamada, bunun “sadece disiplin suçu değil aynı zamanda görevi kötüye kullanma suçu da oluşturacak işlemler” olduğu belirtildi.
Altıparmak, karara ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Bu rapor, İdarenin hukuk devleti ilkelerine aykırı, taraflı ve sübjektif şekilde hareket edip, sermaye ile hukuk ve etik dışı ilişkiler kurduğunda, halkı nasıl mağdur ettiğini ve hukuki güvenlik hakkından nasıl mahrum bıraktığını gözler önüne sermiştir.”
Rapora rağmen 30 Eylül’de GES firmasına ait iş makinalarının Mustafa Şenbahar’ın ağaçlandırdığı zeytinliğe “zemin etüdü çalışması” gerekçesiyle girerek yüzlerce zeytin ağacını kesti.
Durumu haber alan Şenbahar derhal yasa dışı kesime müdahale etti. Jandarmayı olay yerine çağıran Şenbahar, elindeki raporu yasal mercilere ve şirket yetkililerine sunarak yasa dışı kesime engel oldu.
Cem Altıparmak, şunları söyledi:
Büromuzca da GES firmasının vekili ile temasa geçilerek Bakanlık Raporu bir kez daha GES firmasına iletilmiş ve hukuk dışı bu kesimin bu aşamada durdurulması sağlanmıştır. Yaşanan bu gelişmeler, hukuk devleti ilkesinin ve halkın adalete olan güven duygusunun, idarelerin hukuk tanımaz işlemleri ile ne kadar çabuk ve hızlı bir şekilde ihlal edilebileceğini hepimize göstermiştir.”
“Haksız ve hukuk dışı müdahalenin” takipçisi olacağını belirten Av. Altıparmak,Bakanlık Raporunda adı geçen İzmir İl Müdürlüğü personeli ve yöneticileri hakkında disiplin cezası ile yetinmeyip haklarında görevi kötüye kullanma sebebiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacağını, hiçbir yasal dayanağı olmadan zeytinliklerin kesilmesine yol açan eylemlerin talimatını veren şirket yetkilileri hakkında da Karaburun Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağını bildirdi.
Altıparmak, yerelin ihtiyaçlarını ve özelliklerini dikkate almayan enerji projelerinin, temiz enerji adı altında iklim krizi ile mücadele yerine, bu krizi derinleştirici etkilere sebep olduğunu ve aynı zamanda ciddi insan ve doğa hakkı ihlallerine yol açtığını vurguladı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…