Kategoriler: EnerjiManşetYerel

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve narenciye ağaçlarımız tehdit altında

Yazar:
Yeşil Gazete

İZMİR- Karaburun‘nun Küçükbahçe mahallesindeki Çullubağ mevkiinde Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları A.Ş tarafından yapılması planlanan Karaburun Depolamalı Güneş Enerji Santrali, bölge sakinleri tarafından ‘hayvancılık’, ‘tarım faaliyetleri’ ve bölgedeki ‘biyoçeşitliliğin’ korunması için istenmiyor.

Çullubağ’da 518 ada, 100, 101 ve 102 parsellerde hayata geçirilmesi planlanan Karaburun DGES’in alanı toplam 24,46 hektar. Santralde üretilmesi planlanan elektrik ise 24 MWm (mekanik kurulu güç, santralin elektrik üreteçlerinin üretebileceği elektrik miktarı) ve 16 megawatt elektrik (MWe, çıkış gücü).

DGES ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) Projesi’nin ÇED raporu ise 3 Eylül’de saat 13.30’da Küçükbahçe Kahvesi önünde halkın katılımı toplantısı yapılarak bölgedeki sakinlerin görüşüne sunulacak.

‘Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanından bu yana 18 proje için ÇED süreci başladı’

Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından DGES projesine ilişkin yapılan açıklamada “15 Mart 2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilanı sonrası geçen beş yıl içinde 18 yatırım projesinin ÇED süreci başlamıştır. Yarımadada Küçükbahçe sınırları içinde kurulan Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES projesi dışında 8 GES projesinin ÇED süreci ise devam ediyor” denildi.

Söz konusu DGES projesinin Natura 2000 statüsündeki Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içinde olduğunun belirtildiği açıklamada, “Proje alanına en yakını 100-110 metre olmak üzere, bir ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri varken, diğer yandan proje alanı ve çevresi tahsisli mera ve tarım alanıyken, bölgede varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcut iken ÇED Raporu’nda hangi bilgiler halkın görüşlerine sunulacaktır?” diye soruldu.

Ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu belirtilen projenin ÇED raporunda; Avrupa Birliği ve UICN çalışmalarına göre sadece Natura 2000 koruma alanlarında değil, habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şartına uymadığının belirtildiği açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

“Güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması nedeni ile habitat ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmesine rağmen, ısrarla yarımadada yerelde yapılan itirazlar görmezden gelinerek projenin kabulü yönünde adımlar atılmaya devam edilmektedir. Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcut iken Koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına izin verilmemeli, DGES projesi geri çekilmelidir.”

Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise bu projenin bölgedeki hayvancılık ve tarımsal faaliyetleri bitme noktasına getireceğini vurguladı.

‘Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz’

Dağdelen, “Bölgede yeni öneri ve ÇED aşamasında olan GES ve RES projeleri Küçükbahçe Mahallesi ekolojisi üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacak. Küçükbahçe mahallemizin değerli habitatı, meraları, zeytin ve naranciye ağaçları kısaca tarım alanları ve su kaynakları etrafımızı devasa aynalar gibi çevreleyen GES ve RES projeleri ile tehdit altında” diyerek şunları ifade etti:

“Küçükbahçe sınırları içinde ÇED aşamasında olan GES ve RES projelerinin sonlandırılmasını ve Karaburun-Ildırı Körfezi Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi ilan kararlarının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz.  Bu kararımızı topladığımız imzalarla  ilgili birimlere ilettik. Sesimizin duyulmasını ve DGES projesinin iptal edilmesini istiyoruz.”

Ne olmuştu?

Karaburun DGES projesinin ÇED süreci 19 Şubat 2024 tarihinde başlamıştı.

Projeyle ilgili Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından ÇED raporuna ilişkin Yarımada’da çalışmalar, yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu ilgili birimlerle paylaşılmıştı.

Öte yandan Küçükbahçe Muhtarlığı tarafından projeye itirazlar imza toplanarak ilgili birimlere gönderilmişti.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete
Etiketler: Manşet

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024