Kategoriler: ManşetTürkiye

‘Kanser köy’ için meclis araştırması talebi

Yazar:
Haber Merkezi

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Aydın Söke’de adı ‘Kanser Köy’e çıkan Kisir’deki uranyum madenlerine ilişkin Meclis araştırması istedi.

HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan Aydın Söke’ye bağlı Kisir mahallesinde meydana gelen kanser olayları ve köy yakınındaki uranyum madenlerinin ilişkisinin araştırılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Tehlikenin boyutu giderek artıyor

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, Doğan, meclis araştırma önergesinde Söke’nin Kisir Mahallesi’nde 1958 yılında açılan uranyum sondajlarının rehabilite edilmeden bırakıldığı ve bunun sonucunda mahallede yaşayan yöre halkında kanser vakalarının görüldüğünü aktardı.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan

Kisir’in Osmankuyusu yaylasındaki sondaj kuyularında bilim insanları tarafından limitlerin 450 katını aşan oranda radyasyon ölçüldüğüne dikkat çeken Doğan araştırma önergesi dilekçesinde iddiaların boyutlarının sadece bunlarla sınırlı olmadığını kaydetti. Doğan şunları dile getirdi:

“Kisir Mahallesi Menderes Deltası’nın başında bulunmaktadır. Bu alanda aynı zamanda tarım ve hayvancılık da yapılmaktadır. Maden sahasının hemen yanı başında 225 dönümlük arazide organik tarım yapılmaktadır. Bu organik ürünler Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmektedir. Yine radyasyon sahasının yakınlarına 150 dönümlük arazide hayvancılık merası kurulmaktadır. Radyasyonun hayvanlara da geçtiğini düşünüldüğünde tehlikenin boyutları da giderek artmaktadır. Aynı zamanda maden bölgesinde zeytinlikler bulunmaktadır. Radyasyondan kaynaklı neredeyse hiç yaşlı zeytin ağacı kalmamıştır. Bunun tek nedeni belli bir noktadan sonra zeytin ağaçlarının kurumasıdır”.

Köylüler kanserle boğuşuyor

Uranyum sondaj alanında evi ve bahçesi bulunan Kisir köylüsü Yusuf Çenesiz’in kansere yakalanmasını da araştırma önergesi dilekçesine ekleyen Doğan, “Evi maden sahasının hemen bitişiğinde olan Yusuf Çenesiz (67) adlı bir yurttaşın hem böbreğinde hem de akciğerinde kanser olduğu ve 59 yaşındaki Halil Yordan adlı yurttaşın eşi Ferah Yordan ise sekiz yıldır meme, yumurtalık ve kolon kanseri tedavisi görmektedir. Kisir Mahallesinde bunun gibi 70’e yakın kanserli yurttaşın olduğu iddia edilmektedir. Bir an önce gerekli önlemler alınmazsa başta Kisirliler olmak üzere tüm bölgeye yayılacak radyasyon ağır sonuçları doğuracaktır.”

Büyük felaket

Hiçbir tedbir alınmadan kuyuların öylece bırakılıp gidilmiş olmasının toprak, hava, su ve canlılar için büyük bir felaket anlamına geldiğini ifade eden Doğan; “Sudan, araziden ve bitki ve hayvanlardan numune alınıp tahlillerin yapılması büyük bir önem arz etmektedir. Sonuçta, 15 yılda 70’ten fazla kişinin kanserden öldüğü bu mahallede incelemelerin bir an önce yapılması ve gerekli önlemlerin derhal alınması için bir meclis araştırması elzemdir” dedi.

(Evrensel)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024