Türkiye

Kanada Türkiye’ye silah satışını askıya aldı

Kanada; Azerbaycan‘ın Ermenistan‘la çatışmalarda Türkiye menşeli SİHA‘ları kullandığı gerekçesiyle Türkiye’ye silah satışını askıya aldı.

Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkesinde üretilen insansız hava aracı teknolojilerin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönündeki iddialar nedeniyle Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya aldıklarını açıkladı.

‘Çifte standart’

Champagne, söz konusu teknolojinin Azerbaycan güçleri tarafından kullanıldığı iddiasını araştırdıklarını, bu süreçte bazı İHA teknolojisinin ihracatını askıya aldıklarını söyledi.

Kanada’nın bu adımına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı ise kararı “çifte standart” olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

Kanada’nın Azerbaycan’ın 30 senedir Ermenistan işgali altındaki topraklarını kurtarmak için verdiği haklı mücadeleyi gerekçe göstererek, bazı askeri ürünlerin ülkemize ihraç izinlerinin askıya alındığına ilişkin açıklaması bu ülkenin çifte standartlı yaklaşımının göstergesidir. (…)

Kanada, özellikle Barış Pınarı Harekatı‘nı başlattığımız dönemden bu yana, müttefiklik ruhuna uymayacak şekilde, ülkemize yönelik askeri malzeme ihracat izinleri konusunda engeller çıkarmakta, işbirliğinden uzak bir tutum sergilemektedir. (…)

Kanada geçtiğimiz yıl da Suriye’nin kuzeyine yönelik harekât nedeniyle benzer bir karar almıştı.