Kategoriler: LGBTİ+ManşetSağlık

Türkiye’de kamu hastanelerinde LGBTİ+’lara ayrımcılık yaygınlaşıyor

Yazar:
Haber Merkezi

17 Mayıs Derneği ve Kaos GL Derneği’nin ortaklaşa hazırladığı “Türkiye’de LGBTİ+’ların Ruh Sağlığı Hizmetlerine Erişimi” raporu, ruh sağlığı uzmanları ve LGBTİ+ hak sahipleri ile görüşmelerden derlenen verileri içeriyor.

Alp Kemaloğlu’nun hazırladığı, Defne Güzel, Umut Güner, Murat Köylü ve Kerem Dikmen’in editörlüğünü üstlendiği rapora göre; özellikle kamu hastanelerinde LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı tutum oldukça yaygın. Bu durum, LGBTİ+’ların sağlık hizmetlerine erişmekten kaçınmalarına ve nihayetinde bu hizmetleri alamamalarına neden oluyor.

Ayrımcılığa uğrayan vatandaşların eşit şekilde yararlanma hakkı bulunan sağlık hizmetlerine erişememesinin bir diğer nedeni de raporda, LGBTİ+ dostu uzman ve kurumların sayısının oldukça az olması şeklinde açıklanmış. Raporda ayrıca,  LGBTİ+ kapsayıcı ve olumlayıcı hizmet sağlayan uzman ve kurumların sayıca az olmasının hizmete erişimde aksamalar, randevu için uzun bekleme süreleri ve kapsamlı bir hizmet verilmesini mümkün kılmayan görüşme ve seans sürelerine yol açtığı vurgulanıyor.

Sağlık uzmanlarının aldığı eğitimlerde LGBTİ+ kapsayıcı müfredatın olmayışı da etkin hizmet sunumunu engelleyen faktörler arasında. Artan nefret söylemleri ve siyasi baskılar, LGBTİ+ bireylerin ve destekleyici örgütlerin motivasyonunu ve güvenliğini olumsuz etkiliyor. Bu durum, LGBTİ+ bireylerin ruh sağlığı hizmetlerinden faydalanmasını da kısıtlıyor.

Raporda yer alan ifadelerde, LGBTİ+’lara kapsayıcı ruh sağlığı hizmeti sunan uzmanların da nefret söylemlerine maruz kaldığı dikkat çekiliyor:

“Bu söylemler bir yandan LGBTİ+’larda ruh sağlığı hizmetinden faydalanmaya yönelik akut ve kronik ihtiyaçlar ortaya çıkarırken öte yandan LGBTİ+’ların bu hizmetleri kullanmaya yönelik motivasyonlarını ketleyebiliyor. Paralel olarak, LGBTİ+ örgütlerine yönelik artan baskı ve bu örgütlerin kapatılmalarına ilişkin siyasi söylemler, LGBTİ+ örgütlerinde kendi güvenliklerine yönelik endişeler ortaya çıkarıyor ve sundukları hizmetleri yaygınlaştırmaktan imtina etmelerine yol açıyor. Artan nefret söylemleri ve hedef göstermeler öte yandan doğrudan LGBTİ+’lara kapsayıcı ruh sağlığı hizmeti sağlayan uzmanlara da yöneliyor. Uzmanlar yalnızca nefret söylemleri ve hedef göstermeler değil, aynı zamanda kendilerine yönelen şiddetle de karşı karşıya kalıyor.”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024