Kategoriler: ManşetYerel

Kadir Topbaş: “Çok şükür baraj doluluğumuz %16’larda”

Yazar:
Haber Merkezi
3 Eylül 2014’te İstanbul barajlarında doluluk oranları

İstanbul son yılların en ağır kuraklığını yaşarken Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş: “Çok şükür ki 2007’de yüzde 7 oranlarındaki baraj doluluğumuz şuan yüzde 16’larda. O yıla göre kötü değiliz. Şu an 145 günlük hiç yağmadığı takdirde barajlarımızda su var” dedi.

Bugün itibariyle İstanbul’daki barajlarda 132 milyon metreküp, ya da yüzde 15,3 su kalmış durumda. Her gün 2,7 milyon metreküp su kullanılan İstanbul’un barajlarında geçen yıllarda 500-600 milyon metre küp su oluyordu. Belediye Başkanı Topbaş, “yüreklere su serpen” açıklamasında İstanbul’un su sorununu bir kez daha olduğundan hafif göstermiş oldu. “Küresel iklim değişikliğini bilen bireyler olarak” su kullanımında hassasiyet göstermek gerektiğini söyleyen Topbaş’ın açıklaması şöyle:

Kadir Topbaş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte

“Her daim su tasarrufu başta olmak üzere doğal kaynaklarla, enerjiyle ilgili her daim söylüyoruz. Esasında kentli olmak kaynakları bilinçli olarak kullanmak demektir. Çok zengin de olsanız, hele küresel iklim değişikliğini bilen bireyler olarak buna hassasiyet göstermeniz gerekir. Su konusunda iki unsur var. İstanbul’daki suyun bize maliyetinin yüzde 80’i enerjidir. Diğer taraftan İstanbul günde 2 milyon 700 bin metreküp ortalama su kullanmakta. Çok ciddi bir su kullanımı var. Çok şükür ki 2007’de yüzde 7 oranlarındaki baraj doluluğumuz şu an yüzde 16’larda. O yıla göre kötü değiliz. Şuan 145 günlük hiç yağmadığı takdirde barajlarımızda su var”

‘Biz hep bunu söylüyoruz. İstanbul’un suyla ilgili olarak bir ihtiyacı olan şey rezerver alanlarımız 2 yılı karşılayacak kadar değil. Barajlar yani rezerver alanlarını arttırmaya çalışıyoruz. İstanbul yılda 970 milyon metreküp su kullanıyor. Bizim barajlarımız 1 milyar 200 bin metreküpe kadar var. Bir miktar arttırabiliyoruz. Bir yıl kurak geçerse sıkıntı yaşıyoruz. Bu bakıma Melen 2016’da bittiğinde 1 milyar küsür ki bir baraj hacmine sahip olacak. İstanbul 1 yıllık suyu oradan bize imkan verecek. Biz şimdi Melen:’den üçüncü hat su getirme ihalesi çalışması içerisindeyiz. Yeşilçay üzerindeki su alma yapılarını, küçük barajlarını devreye sokarak İstanbul’un geleceğini, gelecek kuşakların da sıkıntısını ortadan kaldıracak rezerver alan oluşturmak için çalışma yapıyoruz”

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024