Finlandiya Yüksek Mahkemesi Somalili bir kadın ve çocuğunun, sünnet riski taşıdığı için ülkelerine iade edilmelerini engelledi. Karar, ülkede emsal oluşturacak
Finlandiya Yüksek Mahkemesi, Somalili bir kadın ve çocuğunun sünnet edilme riskine göz önüne alarak ülkesine iade edilme sürecini durdurdu. Bu kararın binlerce iltica başvurusunda emsal teşkil edeceği, ülkede “sünnet edilme riski”nin kadınlar için iltica nedeni sayılabileceği belirtiliyor.
Somalili kadının iltica talebi ilk önce Göçmen Bürosu (Migri) daha sonra da İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Kadın, kararın bozulması için Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ülkesine iade edilmesi durumunda kendisi ve kızının sünnet edilme riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.
Kadın sünneti hak ihlali
Davayı ele alan mahkeme, “Bir mültecinin sığınma başvurusu sırasında uluslararası korunmaya neden teşkil edecek tüm nedenleri bildirmesi” gerektiğini belirtti. Ancak bir mültecinin, sünnetin “uluslararası korunmayı gerektirecek bir insan hakları ihlali olduğu”nu bilemeyeceğine de dikkat çekti. Konu hassas olduğu için mültecilerin, iltica başvurusu sırasında sünnet riskini gündeme getirmekten kaçındıklarını değerlendirmesini yaptı. Tüm bu nedenlerden dolayı kadının konuyu ilk kez Yüksek İdare Mahkemesi’nde gündeme getirmesinin anlaşılabilir olduğu belirten mahkeme, genel ve güncel ülke bilgilerine göre Somali’de sünnetin oldukça yaygın olduğunu ve tüm kadınları etkilediğini de kayda geçti.
Migri’nin iltica başvurusunu karara bağlamadan önce kadın ve kızının ülkelerine iade edilmeleri durumunda sünnet edilme riski olduğunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Sınır dışı edilme kararının durdurulmasına ve konunun yeniden Migri tarafından ele alınmasına hükmetti.
Kadının şiddete karşı korunma hakkı
Jakobstad kenti il yöneticilerinden hukukçu Kristina Stenman, Yüksek İdare Mahkemesinin kararını “Güçlü sinyalli önemli bir karar” olarak değerlendirdi. Stenman, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’ye zorunlu sünnetin bir temel haklar sorunu olduğunu belirterek, “Finlandiya’da yaşaması veya kendi ülkesine geri gönderilmesinden bağımsız olarak bir kadının kişisel fiziki dokunulmazlığı ve şiddete karşı korunma hakkı var. Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararının ilkesel önemi var” dedi.
UNICEF tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırmanın sonucu Somali’de kadınların yüzde 98’inin zorla sünnet ettirildiğini göstermişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…