Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu Temsilcisi ve İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi İpek İlkkaracan Ajas’ın, “Emek Piyasası’nda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Doğru İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları” adlı kitabı, kadın istihdamındaki kara tabloyu ve çalışma yaşamındaki cinsiyet eşitsizliğini 2008 yılı TÜİK rakamlarıyla gözler önüne seriyor.
Kadınların çalışma hayatında kalıcı olamamasının en önemli nedeni, aile içi yükümlülükler. Kadınların üçte birinden fazlası gerekçe olarak ailevi nedenleri gösteriyor. Eş isteği, çocuk ya da muhtaç aile bireyine bakma ve evlilik, işten ayrılma sebeplerinden bazıları. Dört kadından biri, evlilik sebebiyle iş bırakıyor.
TÜİK’in 2006 yılında ilk ve son kez yaptığı “Zaman Kullanımı Anketi” de cinsiyet eşitsizliğini belirgin şekilde ortaya koyan veriler sunuyor. Hane ve hane halkı bakımı için ücretsiz çalışma saatleri ortalamasına göre 15 yaş ve üzeri kadınlar günlük 5 saat 17 dakika, erkekler sadece 51 dakika çalışıyor. Kadın evli ise bir saat daha fazla çalışıyor. Erkekler ise evlendikleri zaman sadece 4 dakika daha fazla çalışıyorlar.
(Evrensel)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…