Rapor, organize suç şebekelerinin bu sektörde yoğun şekilde faaliyet gösterdiğini ortaya koyarken, bu şebekelerin kaçak ağaç ticaretinden yılda yaklaşık 30 ila 100 milyar dolar arası gelir elde ettiğini vurguluyor. Kıyasla, uyuşturucu ticaretinin suç şebekelerine senelik getirisinin 13 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu şebekeler, ağacı elde ettikleri yerdeki yerel halkı tehdit etmek, şiddet uygulamak ve hatta öldürmekle kalmıyor; aynı zamanda yerel liderlere komisyon vererek işbirliğini sağlıyor.
Öte yandan, suç şebekelerinin kaçak olarak elde ettikleri ağaçları piyasaya sürmek için uyguladıkları yöntemlerden örnekler de raporda yer buluyor. Rüşvet ve şantaj her zamanki gibi bu yöntemler arasında yer alsa da, artık bu örgütlerin daha “yaratıcı” yöntemlere başvurdukları da belirtiliyor. İthalat izni almak için hükümet kuruluşlarının internet sitelerinin “hack”lenmesi bu yöntemlere örnek olarak raporda yer buluyor.
UNEP’in raporundaki bir diğer korkutucu ayrıntı ise geçtiğimiz on yıl içinde kaçak ağaç kesiminde gözlenen küçük düşüşün aslında bu suç şebekelerinin daha karmaşık yöntemler kullanarak faaliyetlerini saklamayı öğrenmesinden kaynaklandığı bulgusu.
Kaçak ağaç kesimi sadece dünyanın karbon emme kapasitesini ve biyoçeşitliliğini azaltmıyor; aynı zamanda BM Ormansızlaşmadan ve Orman Bozulmasından Kaynaklanan Emisyonların Azaltılması (REDD) sistemi altında gelişmekte olan ülkelere yapılan ödemeleri de düşürüyor.
Raporda artan kaçak ağaç kesimiyle mücadele için kanunların daha sıkı uygulanması gerektiği belirtiliyor. Interpol, kaçak kesimle senede 30 milyon dolarlık ek kaynakla etkin mücadele edilebileceğine dikkat çekiyor.
(Yeşil Gazete, UNEP)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…