Kategoriler: ManşetTürkiye

Jeologlar “musluk suyu” önerdi

İstanbul Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İSKİ’nin denetlediği musluk suyunun damacana sulardan daha temiz olduğunu söyledi.  Öztürk, kentin taşıma kapasitesini aştığı, bu nedenle yer altı sularının kirlediği gerçeğine dikkat çekti. 

“İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın açıklamasında olduğu üzere İstanbul’daki denetimsizlik nedeniyle içmek için damacana sularını değil, musluk sularını tercih etmemiz gerekiyor” diyen Öztürk, şöyle devam etti: “İstanbul’daki damacana sularının ruhsatlama aşamasında bile (etiket bilgilerine göre) risk alanına girdiğini (yüksek nitrat, Al ve Cd değerleri nedeniyle) bunun dikkate alınması gerektiğini ve İstanbul daki belediyelerin ‘halkın içkisiyle değil içtiği suyla ilgilenmesi’ gerektiğini 18.01.2011 tarihli basın açıklamamız ile belirtmiştik. Aradan geçen sürede denetimsizlik had safhaya ulaşmış olmalı ki damacana sularının bir kısmının içilemez nitelikte olduğunu, kentin su kalitesini izleyen en büyük kurumunun başından öğrenmiş bulunuyoruz. Gerçekten de İSKİ’nin denetlediği şebeke suyu, İstanbul halkının güvenle içeceği hala en garanti sudur. Bu dürüst açıklamasından dolayı belediye başkanını kutluyor, su vasıtasıyla yaşam kaynakları açısından can çekişen İstanbul gerçeği ile bir kez daha yüz yüze geldiğimizi görüyoruz.”

Kentin kaldırma kapasitesinin aşılmış olması nedeniyle yer altı sularının kirlendiğini belirten Öztürk, gayri sıhhi su markalarının açıklanması gerektiğini ifade etti. Öztürk, “Zira faaliyetleri durdurmuş olsa bile bu su firmalarının piyasaya sürmüş oldukları ürünlerinin toplaması veya kullanılmaması için halkın uyarılması gerektiğine inanıyoruz. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın yaptığı gibi sağlığı tehdit eden ürün markalarının açıklanması topluma önemli bir hizmet olacaktır” dedi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi