Çanakkale Bayramiç’te yapılmak istenen Halilağa Bakır Madeni‘nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı jandarma engeline rağmen vatandaşların tepkisiyle iptal ettirildi.
Proje alanı içerisinde yer alan Hacıbekirler Köyü‘nde yapılacak toplantı için çevre ilçelerden pek çok kişi sabah saatlerinde köye doğru yola çıkmıştı. Cengiz Holding‘in yapmak istediği madene karşı çıkan halk karşısında jandarmayı bulmuştu.
Köye giriş yollarını kapatan ve gelenleri beş farklı arama noktasına yönlendiren jandarma engeline rağmen birçok kişi köye ulaştı. Vatandaşlar daha önce de tepki gösterdikleri için ertelenen projenin tekrar gündeme gelmesine karşı çıktı.
Bayramiç’te yaşayan ve toplantı için Hacıbekirler Köyü’ne giden Gizem Kastamonulu Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada jandarmanın tekrar tekrar yaptığı GBT kontrolü sebebiyle toplantıya birçok kişinin son anda yetişebildiğini aktardı.
Toplantı alanına 60 kişi sınırlaması getirildiğini belirten Kastamonulu, “Bizi dışarıya aldılar. Ancak içerideki kişiler de toplantıyı yaptırmama kararı aldıkları için toplantıyı protesto etti” ifadelerini kullandı.
Köyde yaşayanların da projeye karşı olduklarını söyleyen Kastamonulu “Şirket, toplantı alanın ön kısmına kendi belirledikleri kişileri yerleştirmiş. ‘Halk istiyor’ demek diye göstermek için. Ancak çoğu Çan ve çevre ilçelerden gelen kişilerden oluşuyordu çünkü köydekiler kesinlikle istemiyor” dedi.
Buna rağmen gerçekleşen protesto sonucunda toplantının iptal ettirildiğini anlatan Kastamonulu, toplantının yapılmayacağına dair tutanak tutulurken jandarma ile bir arbede yaşandığını ve jandarmanın biber gazı kullandığını söyledi.
Kastamonulu, halkın buna rağmen jandarmayı uzaklaştırarak tutanak tutma işlemini sona erdirdiğini aktardı.
Bölgenin büyük maden projelerinden biri olan “Halilağa Bakır Madeni Projesi” 2019 yılında büyük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı olan Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin ortasında yer alıyor.
Üç projenin hayata geçmesi, Kazdağları’nda 19 bin futbol sahası (13 bin 500 hektar alan) büyüklüğünde bir maden alanının oluşmasına yol açacak. Projeler; bölgenin su varlıkları, toprağı ve tarımsal üretimi ile birlikte Kazdağları’nda binlerce yıllık bir kültürü de tehdit ediyor.
Kamuoyuna bakır madeni projesi olarak sunulsa da, aynı ruhsat alanı için 2012 yılında “Halilağa Altın Madeni Projesi” ismiyle ÇED süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmış; ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle, proje bugüne kadar hayata geçememişti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…