Kategoriler: ManşetTürkiye

İtalya Başbakanı Draghi, Erdoğan’a ‘diktatör’ dedi

İtalya Başbakanı Mario Draghi, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında konuşurken ‘diktatör‘ ifadesini kullandı.

Bunun üzerine İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, Dışişleri Bakanlığı‘na çağrıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu ifadelere tepki göstererek “Atanmış İtalya Başbakanı Draghi‘nin kabul edilemez, popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz” dedi.

Draghi ne demişti?

Draghi, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Erdoğan’ı ziyareti sırasında, Ursula von der Leyen’e eşit temsil koltuğu verilmemesiyle ilgili konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi‘nde gerçekleştirilen buluşmada salona önce giren Michel, Erdoğan’ın yanındaki koltuğa oturunca protokolde eşit statüde olan Ursula von der Leyen bir süre ayakta kalmıştı.

 

‘Bu diktatörlere ihtiyacımız var’

“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davranış şekline kesinlikle katılmıyorum, uygun olmadığını düşünüyorum” diyen Draghi, olay hakında şu yorumda bulundu:

Komisyon Başkanı Von der Leyen’ın maruz kaldığı aşağılama beni çok üzdü. Fakat burada üzerinde durmamız gereken bir şey var: adını koyalım, bu ‘diktatör’ diyebileceğimiz kişilere ihtiyacımız da var. Görüş, fikir, davranış ve toplum vizyonu açısından farklılıklarımızı dile getirmekte açık olmalıyız, ama ülkemizin çıkarları için iş birliğine de hazır olmalıyız. Doğru dengeyi bulmalıyız.”

Çelik: İkiyüzlülük

Bu açıklamaya AKP Sözcüsü Ömer Çelik de tepki gösterdi. Twitter hesabından Draghi’ye tepki gösteren Çelik, “Kendi tarihini unutanlar başkalarını tarif etmeye kalkmasınlar. Cumhurbaşkanımız hakkında kullanılan ifadeleri aynen iade ediyoruz”dedi.

 

Çelik konuşmasına “Cumhurbaşkanımıza utanmadan ‘diktatör’ diyorlar. Sonra da ‘ama göçmenler konusunda Erdoğan’la işbirliği yapmalıyız’ diye ekliyorlar. İkiyüzlülüğün zirvesi budur” dedi ve şu sözlerle devam etti:

Göçmenlere diktatörce ve ahlaksızca davrananlar, hala demokrasi dersi vereceğini zannediyor. Avrupa’nın faşistlerine selam duranlar hala demokrasi adına herkesi yargılayacaklarını zannediyorlar. Demokrasinizi önce Akdeniz’in sularından çıkarın sonra konuşun!