İstanbul’da üç gün arayla etkili olan kuvvetli sağanak yağış nedeniyle özellikle Anadolu yakasında ev ve işlerlerini su bastı, mahsur kalanlar oldu, trafik kilitlendi. Uzmanlar uyarıyor: Yağış rejimi artık düzenli değil, bu tür felaketler artarak yaşanacak.
İstanbul‘da etkili olması beklenen sağanak yağış sabah saatlerinde başladı. Kara bulutların sardığı, gök gürültüsünün yankılandığı kentte yağışlar özellikle Anadolu Yakası’nda etkili oluyor.
Bazı ilçelerdeki alt geçitlerde su birikintisi oluşurken, bazı evleri de su bastı. Ataşehir‘de taşan suların dolduğu zemin kattaki dairede mahsur kalan vatandaşlar bahçeye çıkarak canlarını son anda kurtardı.
Bazı caddelerde oluşan su birikintileri nedeniyle trafik yoğunluğu meydana geldi.Kadıköy Şair Arşi Caddesi‘nde rögarların tıkanması sonucu su taşkınları meydana gelirken, sürücüler trafikte ilerlemekte güçlük çekti.
Bu arada Fikirtepe metrobüs durağındaki alt geçidi de su bastığı görüldü.
Oluşan su birikintisi nedeniyle, Marmaray metrosunun Feneryolu istasyonundan transit geçiş yapacağı öğrenildi.
Ataşehir’in İçerenköy ilçesinde de yolda su birikintileri oluştu.Yolun kenarındaki dükkanlara ve evin bahçesine de su bastı. Suyun bastığı dükkanlarda eşyalar zarar gördü.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İBB AKOM verilerine göre gün boyu yerel sağanak yağışlar görülecek. Özellikle bugün akşam saatlerine kadar Anadolu Yakası ve kuzey kesimleri başta olmak üzere kentte aralıklı ve yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğinden, vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.
Kocaeli’nde su şebekesi patladı, yol çöktü
Cadde üzerindeki bazı evlerde ise su baskını yaşandı. Kocaeli’de aralıklarla devam eden gök gürültülü sağanağın gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor.
‘Yağış rejimi artık düzenli değil’
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yeşil Gazete yazarı İklim Bilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, dünyanın ısınmasıyla daha fazla suyun buharlaştığını ve buna bağlı olarak da yağışların meydana geldiğini söyledi. Kurnaz, yağışların düşme şeklinin eskisinden farklı olduğunu vurguladı. Eskiden yağış rejiminin daha düzenli olduğunu belirten Kurnaz, “Bundan sonra yağışlar kısa süreli sağanak şeklinde gelecek. Aynı miktarda su düşüyor ama yağışın şekli değişiyor. Bir ay içinde düşmesi beklenen yağışlar artık iki saatte düşecek. Bu durumlar artacak, buna bağlı olarak da ciddi felaketlerle karşılaşma ihtimalimiz artacak.” dedi.
Öncekinden kötü olacak
Bu yağış tipinin denizden beslendiğini, bu yüzden de denize yakın bölgelerde görüleceğini anlatan Prof. Kurnaz, “İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon gibi illerde bu tip yağış daha fazla görülecek. İklim değişikliği açısından her geçen gün öncekinden daha kötü olacak” diye konuştu. Şehirlerdeki altyapının o bölgenin aldığı yağış tipine göre düzenlenmesi gerektiğini aktaran Kurnaz, bunun bir devlet meselesi olduğunu kaydetti.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…