İstanbul‘da konut kiraları yüzde 10,81 oranında artış gösterirken, yaşanan bu artışla birlikte ilçelerdeki kira değerleri de değişti.
Gayrimenkul değerlendirme platformu Endeksa‘nın verilerinde kira bedelinin en yüksek olduğu ilçeler sırasıyla Sarıyer, Beşiktaş, Bakırköy ve Beyoğlu.
İstanbul’da ilçelerdeki metrekare birim fiyatları ortalama 17 TL iken, Sarıyer’de 30 TL, Beşiktaş’ta 28 TL, Bakırköy ve Beyoğlu’nda da 23 TL oldu.
DHA‘nın haberine göre, İstanbul’da son bir yılda artan konut kiralarını değerlendiren Gayrimenkul uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, İstanbul’da bazı yerlerde yüzde 23’lük bir artışın yaşandığını da belirtti:
Bin liraya oturmuş olduğunuz bir evde yüzde 10,81 artışla 100 lira gibi bir artış gözlendi. Enflasyon oranlarına göre paralellik gözüküyor. Bazı bölgelerde daha yüksek oranları görebiliyoruz. Genel ortalama yüzde 10,81 diyoruz ama İstanbul’da yüzde 23’lük artış gösteren yerler de var. Mesela Esenyurt, Bayrampaşa. O bölgelerde kira rakamları bir önceki senede düşük kaldı. Mal sahiplerinin enflasyon oranından yüksek oranda artış yaptığı istatistikler arasında var.”
Evrim Kırmızıtaş Başaran, ev sahibi olmak isteyenlerin daha çok amorti eden evlere yöneldiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
Biz kirayla amorti eden yerleri satın almak isteriz. Bu konuda İstanbul’da birinci sırayı Beykoz alıyor. Beykoz’da bir ev kendisini 43 yılda amorti ediyor. Düşündüğünüzde çok uzun bir süre. Diğer tarafta da en kısa sürede amorti eden yerlerden birisi de Esenyurt. Bu o bölge değerli diğer bölge değersiz anlamına gelmiyor. Sadece verilere dayanarak bir açıklama yapmış oluyoruz. Yalılara baktığımızda amortisman süresi 70 yıla çıkabiliyor. Bulunduğunuz bölgedeki yerin çok değerli olması ve çok fazla talep görmesinden dolayı mal sahipleri bu oranları kendi kafalarına göre hareket edebiliyor oldular. Alan razı veren razı durumundalar.”
Pandemi süreciyle insanların ev tercihlerinin de değiştini vurgulayan Başaran, bu süreçte insanların daha çok müstakil, bahçeli, havuzlu evlere yöneldiğini söyledi:
Pandemi sürecinde herkesin dengesi değişti. Müstakil, bahçeli, havuzlu evler tercih edildi. Nedenine gelince hepimizin nefes alma ihtiyacı oldu. İstanbul’da çok pahalı rezidanslar var. Baktığınızda o plazalarda insanlar nefes alamıyor. Oksijeni havalandırma borularından almak durumunda kaldılar. Balkona çıkmak istedikleri zaman balkona çıkamadılar. Şehir merkezindeki lokasyonlarından ayrılarak Anadolu Yakası için Tuzla’ya, Kurtköy’e geçtiler. Avrupa Yakası içinse Beylikdüzü, Hadımköy taraflarına geçtiler. Oradaki kira rakamlarının artmasının sebebi de oraya talep olduğunu gösteriyor. Geçen seneden bu seneye yüzde 10,81 artış varken Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, Esenyurt gibi bölgelerde bu rakam yüzde 20’lerin üzerine çıkmış.”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…