2014 yılının Eylül ayında İstanbul’un tarihi Suriçi bölgesinde, Fatih Topkapı’da yer alan Oruç Baba Türbesi Parkı’nın bir vakfa tahsis edilmesi tek yeşil alan ve afet toplanma yerini kaybetmek istemeyen mahallelileri harekete geçirmiş, mahallede büyük bir direniş başlamıştı. Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından kapatılarak tekke yapılmak üzere kazılmaya başlanan park, mahalle halkının tepkisini çekmişti.
Oruç Baba Parkı gönüllülerinin anlattıklarına göre, 1. derece kentsel ve tarihi sit alanı olan parkta Oruç Baba Türbesi de yer alıyor. Ancak, Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu alanı 10 yıllığına Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı’na kiralıyor. Vakıf, herhangi bir arkeolojik denetim veya müze gözetmenliği söz konusu olmadan bu alana Ümmi Sinan Tekke’sini yeniden ihya edeceğini söyleyerek inşaata girişiyor.
Haftalar süren ve İstanbul genelinde duyurulup sahiplenilen mücadele sonucunda Fatih Belediyesi sürece dahil oldu ve inşaat yapma ruhsatları olmaması gerekçesiyle çalışmayı durdurdu, ardından da park tekrar kullanıma açıldı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Geylani Vakfı arasında yapılan kira sözleşmesinin feshine yönelik açılan dava sonuçlandı. 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın sonucunda, “vakıflar mevzuatı uyarınca yeniden ihya, inşa ve restore edilmesi kaydıyla dini, ilmi ve eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere ilgili vakfa tahsis edilen dava konusu taşınmazın, bu şartlara uygun bir şekilde inşasına başlanmadığı, vakfiyesi doğrultusunda tahsise uygun şekilde işlemler yapılmadığı veya yapılamadığı görülmektedir” denilerek söz konusu sözleşme feshedilerek ve davanın konusunun kalmaması nedeniyle, 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle Oruç Baba Parkı’nın kurtuluşu tescillendi.
İstanbul Kent Savunması karar açıklamasını şu sözlerle paylaştı:
“Bu karar da göstermiştir ki, yaşam alanlarımıza sahip çıkma bilinci, ısrar ve fikri takiple birleşince kazanım elde etme şansımız daha fazla olabiliyor. Başlıkta da belirttiğimiz gibi, koca İstanbul için küçücük bir metrekareye tekabül eden bu şirin parkımız, hizmet verdiği mahalleli için çok büyük anlamlara geliyor ki, mücadele ruhunu harekete geçirip kazanımlar elde edilebiliyor. Unutmayalım! Şehir, birlikte mücadele edersek kurtulur.”
(Yeşil Gazete, İstanbul Kent Savunması)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…