Kategoriler: Dünya

İsrail, Filistinli mahkumları serbest bıraktı

İsrail, salıverilmeleri  barış müzakerelerinin sürmesi için yapılan anlaşmanın parçası olan bir grup Filistinli mahkumu serbest bırakmaya başladı.

Hepsi 1993’den önce meydana gelen saldırılardan hüküm giyen 26 mahkumdan oluşan grup, camları karartılmış minibüslerle hapisten uzaklaştırıldı.

Mahkumların bazıları Gazze’ye götürülürken, bir kısmı da Batı Şeria’ya gitti.

Filistin ve İsrail müzakerecileri, üç yıldan beri ilk kez iki hafta önce yüzyüze görüşmelere tekrar başladı.

Çarşamba günü Kudüs’te görüşmelerin devam etmesi bekleniyor.

Mahkumların serbest bırakılması İsrail’de oldukça tartışılan bir konu. Sevinç gösterilerinin önüne geçmek için, mahkumların gecenin ilerleyen saatlerinde camları karartılan araçlarla uzaklaştırıldığı belirtiliyor.

Bu arada, Filistinli müzakereciler İsrailli yetkililerin Filistinlilerin hak iddia ettiği topraklarda 1,000’den fazla ev inşa edilmesinin onaylandığı haberine sert tepki gösterdi.

İsrail, yeni evlerin, bölgede ileride yapılacak olan bir anlaşmaya göre kendilerinde kalmasını umdukları topraklar üzerine inşa edileceğini belirtti.

İsrail’in 1967’de Batı Şeria ve Doğu Küdüs’ü işgal etmesinden beri inşa edilen 100’den fazla yerleşimde yaklaşık olarak 500,000 yahudi yaşıyor. Filistinliler, devletlerini Gazze Şeridi’ni içine alan bu topraklar üzerinde kurmak istiyorlar.

İsrail karşı çıksa da, yerleşimler uluslararası hukuka aykırı.

Haber: Özde Çakmak

(Yeşil Gazete, BBC)

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi