Kategoriler: DünyaManşet

İspanya’da Yeşiller, yeniden

İspanya‘da dün gerçekleştirilen ulusal seçimlerde muhafazakar PP partisi 350 koltuklu parlamentoda 186 koltuk kazanarak çoğunluk hükümeti kurmayı garanti altına aldı. Sosyalist PSOE partisi ise 7 yıllık iktidarın ardından toplamda sadece 110 koltuk elde ederek tüm zamanlarının en düşük temsil oranına düştü. Muhafazakar hükümetin ilk icraatının çok sert kemer sıkma politikaları ilan etmek olacağı tahmin ediliyor.

Bu seçimlerin diğer bir özelliği de ülkede uzun yıllardır bölünmüş olan Yeşiller’in EQUO çatısı altında birleşmesinin hemen ardından seçime girmiş olmaları. Bu kısa ve hızlı sürece rağmen EQUO toplamda 300.000 gibi önemli sayıda oy topladı. Partinin Valensiya‘da sol partiyle yaptığı koalisyon ise 1 koltuk kazandı. EQUO, İspanyol seçim sistemi yüzünden ülke çapında başka koltuk çıkaramadı.

Öte yandan Katalan Yeşilleri de Alternatif ve Birleşmiş Sol ile ittifakla girdikleri seçimde 250.000 oy ve bunun karşılığı olarak 3 koltuk kazandılar. Bu 3 koltuktan ikisinin Katalan Yeşilleri (ICV) ‘ne ayrıacağı belirtiliyor.

Yeşil Gazete, Europeangreens.eu