Kategoriler: İklim KriziManşet

İspanya’da 2,2milyar Euro’luk ‘kuraklıkla mücadele’ planı onaylandı

İspanya hükümeti, çiftçilerin ve tüketicilerin rekor düzeyde sıcak ve kurak geçen nisan ayında şiddetlenen “kalıcı kuraklık” görünümüyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için 2,2 milyar Euro’luk  bir planı onayladı .

Hükümet tarafından “benzeri görülmemiş” olarak nitelendirilen önlemler
geçen hafta kabine tarafından imzalandı. Kuraklıkla mücadele etmek ve suyun mevcudiyetini artırmak için Çevre Bakanlığı’ndan 1,4 milyar Euroluk fon ve çiftçilerin üretimi sürdürmesine ve gıda kıtlığını önlemesine yardımcı olmak için Tarım Bakanlığından 784 milyon Evro’luk fon aktarıldı.

Plan, Sosyalistlerin liderliğindeki koalisyon hükümetinin, İspanya Meteoroloji Ofisi yüksek sıcaklık uyarıları yayınladığında çöp toplayıcılar, sokak süpürenler ve inşaatçılar gibi açık hava işçilerinin çalışmak zorunda kalmayacağı anlamına gelen yasayı duyurmasından bir gün sonra geldi.

‘Kuraklığa alışkınız ama iklim değişikliği şiddetlendiriyor’

İspanya Çevre Bakanı Teresa Ribera, bakanlığının suyu tuzdan arındırma tesisleri gibi yeni altyapı inşa etmek için 1.4 milyar € harcayacağını söyledi. Bu, kentsel alanlarda yeniden kullanılan su oranının 2027 yılına kadar %10’dan %20’ye çıkarılması ve sulama suyu kaynakları azalacak olanlara sübvansiyon sağlanmasını da içeriyor:

“İspanya kuraklık dönemlerine alışkın bir ülke ama yaşadığımız iklim değişikliğinin bir sonucu olarak çok daha sık ve yoğun olaylar ve fenomenler gördüğümüze şüphe yok. İspanya’nın yıllar içinde biriktirdiği ve geliştirdiği tüm teknik kapasiteden yararlanarak buna hazırlanmamız gerekiyor. Şu anki gibi olaylarla uğraşmamız gerekiyor ve bu da planlama, yapısal önlemler ve tabii ki kısa vadeli ve acil yardım planları gerektiriyor.”

Ribera, daha fazla su vaat etmenin çözüm olmadığını söyleyerek, talebi yönetmek ve kaynağın verimli kullanımını sağlamak için yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Tarım Bakanı Luis Planas da bakanlığının vaat ettiği 784 milyon avronun çoğunun, vergi indirimleri de alacak olan hayvancılık ve tahıl çiftçilerine doğrudan yardıma gideceğini söyledi: Temel amaç, birincil sektörümüz olan mahsul ve hayvancılık çiftçilerimizin, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasında temel bir unsur olan ve aynı zamanda da önemli olan gıdayı üretebilmeleri için üretim sürekliliğini sağlamaktır. Gıda fiyatları söz konusu olduğunda bu çok önemli.”

Muhalefet, ulusal su otoritesi istiyor

Hükümet, Ukrayna‘daki kuraklık, yüksek sıcaklıklar ve savaşa tepki olarak önlemleri onayladığını açıklarken, muhalefetteki muhafazakar Halk Partisi (PP), İspanya’nın 28 Mayıs’ta  yapılacak bölgesel ve belediye seçimlerine hazırlanırken hükümeti seçmenleri kandırmaya çalışmakla suçladı.

PP’nin lideri Alberto Núñez Feijóo, hükümetin su kıtlığına çok geç tepki verdiğini söyledi ve bunun yerine bölge başkanlarının acilen toplanması ve altyapı iyileştirmelerini denetlemek için ulusal bir su otoritesinin kurulması çağrısında bulundu.

İspanya’nın tamamı Ocak 2022’den bu yana kuraklık yaşıyor. Katalonya‘daki su kaynakları o kadar azaldı ki, yetkililer mart ayında tarımda kullanılacak suda yüzde 40, endüstriyel kullanımda yüzde 15 ve kişi başına ortalama günlük arzın günlük 250 litreden 230’a indirilmesini öngören su kesintisi de dahil olmak üzere yasalar çıkardı.

 

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete