Kategoriler: KadınLGBTİ+Manşet

İspanya Başbakanı Sanchez, yeni cinsiyet eşitliği yasasını duyurdu

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, kadınların siyaset, iş dünyası ve kamusal hayatın diğer alanlarında daha eşit bir şekilde temsil edilmesini öngören yeni bir toplumsal cinsiyet eşitliği yasasının duyurusunu yaptı.

Eşit Temsil Yasası olarak adlandırılan tasarı, seçmen listelerinde, büyük şirketlerin ve meslek birliklerinin yönetim kurullarında cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik maddeler içeriyor.

Sanchez yeni yasayı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe günler kala, Sosyalist Parti mitingi esnasında duyurdu.

Hükümetin yalnızca feminizm adına bir adım atmadığını belirten Sanchez, tüm İspanyol toplumunun yararını hedeflediklerini söyledi.

‣ Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu: Uçurumun kapanması 132 yıl daha alacak, Türkiye sonlarda
‣ Rapor: Dünyada liderlik pozisyonlarında kadınların sayısı erkeklerden önemli ölçüde düşük

Fotoğraf: Fernando Alvarado / EFE

Sanchez, “Eğer kadınlar toplumun yarısını temsil ediyorlarsa, politik ve ekonomik gücün de yarısı kadınların elinde olmalı” şeklinde konuştu.

Eşit Temsil Yasası’na göre, 250’den fazla çalışanı ve yıllık 50 milyon euronun (1 milyar lira) üzerinde cirosu olan borsaya kayıtlı tüm şirketlerin yönetim kurullarının yüzde 40’ının kadınlardan oluşması gerekecek.

Siyasi arenadaysa partilerin seçimlerde eşit sayıda kadın ve erkek aday göstermesini zorunlu kılacak.

‣ G20 ülkeleri iklim politikalarında toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmiyor
‣ Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimine erişmek isteyen herkes için: e-Eşitlik Dijital Öğrenme Platformu
‣ 1 Nokta 5: İklim krizi toplumsal cinsiyet eşitsizliğini nasıl körüklüyor?

Ayrıca, meslek kuruluşlarının yönetim kurullarında ve kamu tarafından finanse edilen tüm ödüllerin jürilerinde en az yüzde 40 oranında kadın bulunması sağlanacak.

Yasa tasarısının parlamentoda görüşülmeden önce salı günkü kabine toplantısında onaylanması bekleniyor.

Sol koalisyon hükümetinin yeni yasa tasarısı, cinsiyet eşitliğini tesise yönelik atılan bir dizi adımın devamı niteliğinde.

Parlamento aralık ayında transeksüel hakları yasası ve regl dönemi ağrılı geçen kadınlara ücretli izin hakkı veren bir başka yasa geçirmişti. İspanya böylelikle Avrupa‘da regl iznini resmi olarak onaylayan ilk ülke olmuştu.