Kategoriler: İklim KriziManşet

İsmail Hakkı Atal: Akkuyu Nükleer Santrali 2030’da deniz seviyesi altında kalacak

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna atıfta bulunan Atal, “Hazırlanan projeksiyonlara göre Akkuyu, 2030’da deniz seviyesi altında kalacak” uyarısında bulundu.

Bilirkişi raporunda da söylendi

Avukat Atal, nükleer santral için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayı karşısında açılan iptal davası kapsamında yapılan bilirkişi keşfinde, “Deniz seviyesinin yükseleceğinin ifade edildiğini” anımsattı.

Keşifte, nükleer santral yapılmasının bir facia olacağını belirttiklerini aktaran Atal, “Nitekim Faruk Uzel isimli bürokrat, Rus şirketin, santrali güvenli bir şekilde inşa edemediği ve zemin kotunun altına su sızmasını engelleyemediği için santralin Türkiye için tehlike olduğunu söyleyerek 2016 yılında projedeki görevinden istifa etmişti” bilgisini verdi.

Daha önce yaşadık

Deniz seviyesi yükselmesinin ne zarar verebileceğini dünyadan örnekler üzerinden açıklayan Atal, “Deniz seviyesinin yükselmesinin nelere yol açacağı, 2011’de teknoloji devi Japonya‘nın dahi engelleyemediği tsunamiyle, gezegen tarihinin en büyük nükleer faciası Fukushima‘da olduğunda ortaya çıkmıştı” dedi.

Fukuşima nükleer faciası sonrasında yetişkinlerde tiroit kanseri 29 kat, lösemi 10,8 kat, göğüs kanseri 4,2 kat, beyin kanaması ve felç vakaları da 3,52 kat artmıştı. Çocuklarda tiroit kanseri ise 500 kat artmıştı.

‘Projeden hemen şimdi vazgeçilmeli’

İsmail Hakkı Atal açıklamasında “Bugün gelinen noktada, evvelce belirlenmiş olan deprem, soğutma suyu sıcaklığı ve 56.000 ton nükleer reaktör ağırlığı binmeden çatlayan zemin betonu riskinin üstüne, 5 Aralık 2016’da keşifte belirttiğimiz deniz seviyesi yükselmesi riski bilimsel olarak somutlaşmıştır” dedi.

Atal, “2030 yılında deniz suyu altında kalacak olan Akkuyu Nükleer Projesinden hemen şimdi acilen vazgeçilmelidir. Akkuyu Nükleer Projesi milli güvenlik sorunudur ve 2030’da deniz seviyesi altında kalacak Akkuyu, Türkiye Cumhuriyeti halk sağlığını ve ekonomisini çöküşe götürür” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar uzun zamandır uyarıyor

İklim değişikliği; yol açtığı deniz seviyelerindeki yükselmenin yanı sıra sıcak dalgaları, kuraklık, tayfun, sel ve fırtına gibi sıklaşan ve şiddeti artan felaketler nedeniyle de nükleer santralleri tehdit ediyor.

Bu tehditler hesaba katılmadan inşaatına başlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin potansiyel bir felakete davetiye çıkaracağını belirten uzmanlar ve nükleer karşıtı hareket uzun zamandır projenin iptal edilmesini talep ediyor.