İran Meclisi’nden yasa tasarısı: Evde köpek bakmak devlet iznine tabi olacak

İran Meclisi, köpek başta olmak üzere, bazı evcil hayvanlara bakmak isteyenlerin bazı kurullardan özel izin almasını zorunlu kılacak bir yasayı geçirmek istiyor.

Londra merkezli haber sitesi Iran International, evde köpek bakmanın özel izne tabi olacağı iddiasını yayımladı 

Tahran polisi ise şehrin parklarında köpek gezdirmenin “suç” olduğunu duyurdu. Yasağın gerekçesi ise  “kamu güvenliğini sağlama” tedbiri.

Haberde İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Müçteba Zünnur‘un, meclisin köpek gibi evcil hayvanlara bakmak isteyenlerin bazı kurullardan özel izin almasını zorunlu kılacak bir yasayı geçirmek üzere olduğunu söylediğine yer verildi. Buna göre, Zünnur  Tehlikeli hayvanlara karşı kamu haklarının korunması isimli yasa tasarısının onaylanması halinde köpek bakacakların savcılık, valilikler, belediyeler gibi kurumların temsilcilerinden oluşacak kurullardan resmi izin talep etmeleri gerekecek” dedi.

‘Batılılaşma simgesi olarak görülüyor’

Tasarı geçerse, sözkonusu kurullar gerekli izinleri vermek için başvuru yapanların içinde bulunduğu koşulları inceleyecek. Haberde İran’ın dini kenti Kum’un muhafazakar milletvekilli Zünnur’un tasarının hazırlanmasında polis, İstihbarat Bakanlığı ve Devrim Muhafızları da dahil güvenlik-askeri aygıtının rol oynadığına” dair ifadelerine yer verildi.

Tahran’da bir parkta bir köpeğin bir çocuğu öldürdüğü haberlerinin ardından söz konusu yasa tasarısının 2021 sonunda meclisin gündemine geldiği aktarılan haberde, “Ama asıl neden, İran’ın muhafazakarlarının köpek beslemeyi Batılılaşma simgesi olarak görüp engellemeye çalışması” yorumu yapıldı.

 

Yasa tasarısında köpek ve kedilerden kaplumbağa, yılan, hamster, tavşan, maymun ve hatta timsahlara dek her türlü hayvanın yer alıyor. Ancak milletvekillerinin asıl ‘endişesinin’ köpekler olduğu, çünkü hayvanın İslam’da ‘necis’ kabul edildiği belirtiliyor. 

Dayak cezası bile önerilmişti

İran Veterinerler Birliği Başkanı Dr. Payam Mohebi de BBC’ye yaptığı açıklamada, “Tartışmalar 10 yıl önce bir grup milletvekilinin tüm köpekleri kısırlaştırıp onları hayvanat bahçelerine vermek ya da çöllere bırakmak yönünde bir yasa hazırlamalarıyla başladı” dedi.

Yıllar içinde birkaç kez değiştirilen yasa kapsamında köpek sahiplerine “dayak cezası” bile önerildiğini ancak işe yaramadığını belirten Mohebi, tasarıyı “utanç verici” olarak nitelendirdi.

İran’ın kırsal kesimleri ve çiftliklerde köpek beslemek her zaman yaygınken, son dönemde şehirlerde popülerleşen evde köpek beslemek ve sokakta köpek gezdirmek polis müdahalesiyle karşılaşabiliyor. Hayvanlar için bir cezaevi de bulunan ülkede, burada toplanan hayvanlara kötü muamele yapıldığı, aç bırakıldıkları medyaya yansıyor. Evlerde insanlarla yaşamasına sınır getirilmesi öngörülen hayvanlar arasındaki İran kedisi, dünya çapında tanınıyor ve aranan bir tür.
Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete