İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaptığı açıklamada dünyada en az 83 hükümetin koronavirüs salgınını ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğü ihlallerini meşrulaştırmak için kullandığını söyledi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nun raporuna göre, salgın sırasında hükümetler tarafından mağdur edilenler arasında gazeteciler, aktivistler, sağlık çalışanları, siyasi muhalefet grupları ve hükümetlerin koronavirüse ilişkin uygulamalarını eleştiren kişiler yer aldı.
Koronavirüs pandemisi sırasında bazı barışçıl gösteriler dağıtılmış, medya kuruluşları kapatılmış ve halk sağlığını tehdit eden belirsiz hükümler içeren yasalar çıkarılmıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Kriz ve Çatışma Birimi Yardımcı Direktörü Gerry Simpson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Hükümetler, insanları susturmak yerine maske takmaya teşvik ederek Covid-19 ile mücadele etmelidir.
Eleştiride bulunan barışçıl kişileri dövmek, onları tutuklayıp yargılamak ve onlara sansür uygulamak ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere birçok temel hakkı ihlal ediyor, bunların salgını durdurmaya hiçbir faydası da yok.”
İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetlerin ve diğer devlet makamlarının koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek adına uyguladıkları ifade özgürlüğü üzerindeki aşırı kısıtlamalara derhal son vermeleri ve kötüye kullanımlara sebebiyet veren kişilerin sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.
Örgüt, ifade özgürlüğüne yönelik yasadışı müdahalelerin en yaygın tepki olduğu belirledi. Çin, Küba, Mısır, Hindistan, Rusya, Türkiye, Venezuela ve Vietnam gibi bazı ülkelerde ise hükümet ihlalleri binlerce insanı etkiledi.
Çin, Mısır ve Bangladeş gibi bazı ülkelerde insanlar yalnızca koronavirüs salgını sırasında hükümet icraatlarını eleştirdikleri için halen gözaltında tutuluyor.
Bu isimlerden bir tanesi de gazeteci Zhang Zhan. 37 yaşındaki Zhan, Vuhan’a giderek koronavirüs salgını hakkında haber yaptığı için aralık ayında dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Zhan’ın avukatı, Zhang Zhan’ın mayıs ayında tutuklanmasından kısa bir süre sonra açlık grevine başladığını, yetkililerin kendisini zorla beslediğini ve sağlığının gittikçe kötüleştiğini aktardı.
Gazeteci Zhan, tutuklanmadan önce “Her günümü korku içinde geçiriyorum. Bir asker beni tehdit ettiğinde ya da bir polis beni öldüresiye döveceğini söylediğinde veya bir arkadaşım Ulusal Güvenlik Departmanı tarafından takip edildiğimi söyleyerek beni uyardığında korkuyorum. Ben sadece gerçekleri belgeliyorum. Neden gerçekleri gösteremiyorum?” demişti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından tespit edilen hükümetler tarafından gerçekleştirilen yaygın hak ihlalleri ise şöyle:
Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi (MSHS) de dahil insan hakları sözleşmeleri, ifade ve toplanma özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara, bu kısıtlamalar ancak yasal olduğunda, milli güvenliğin, kamu düzeninin, kamu sağlığı ve ahlakının korunması gibi meşru amaçların gerçekleştirilmesi için zorunlu, bu amaçlarla orantılı ve ayrımcı olmadığında izin veriyor.
Diğer meşru amaçlar arasında ise ifade özgürlüğüne ilişkin olarak başkalarının haklarının veya itibarının korunması, toplanma özgürlüğüne ilişkin olarak başkalarının “hak ve özgürlüklerinin” korunması yer alıyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün ifade veya toplanma özgürlüğünü ihlal ettiğini tespit ettiği 83 ülkeden sadece 44’ü olağanüstü hal ilan etti. Ancak, bu ülkelerin hiçbiri ifade özgürlüğünü askıya almadı. Toplanma özgürlüğü ise sadece sekiz ülke tarafından askıya alındı. Askıya alma bildiriminde bulunmamak hükümetlerin olağanüstü hal yetkilerini kısıtlayacak uluslararası denetimden kaçmasını kolaylaştırıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…