Kategoriler: Dış Köşe

İnekler yemini kendi üretir – Abdullah Aysu

Yazar:
Haber Merkezi

Yaşadıkları yörenin iklimi, arazinin dağlık veya düzlük oluşu, otun cinsi ve boyu hangi hayvanın ağız yapısına uygunsa, o hayvanlar, o bölgede yaşar. Yaşayabilenler oraların yerli ırkı olur. Sözün özü; doğa belirleyicidir. Yerli hayvan ırkların oluşmasına insanların katkısı nerdeyse yoktur.

Hayvansal protein kaynaklarımızdan birisi, yerli sığır ırklarıdır. Yerli sığır ırkları; Boz ırk, Yerlikara, Doğu Anadolu Kırmızısı ve Güney Anadolu Kırmızısı’dır. Boz ırk şimdi yok denilebilecek durumda. Kilis de denilen Güneydoğu Anadolu Kırmızısı ise tükenmeye yüz tutmuş. Yerlikara ile Doğu Anadolu kırmızılarının ise saf ırklarını bulmak artık güç. Yalnız bu tükenişler yaşadıkları yöreye uyum sağlayamayışlarından değil; yanlış ve tercihli hayvancılık politikalarıdır.

Sığırcılığımızın geçmişine baktığımızda, halkımızın deyimiyle, “huyu suyu bizden” yerli sığır ırklarımızı ıslah etmek yerine ilk başlarda melezleme yoluna gitmişiz. Melezleme için Cumhuriyetin ilk yıllarında (1925) Esmer ırkı getirmişiz. İlk yıllarda melezlemeyi tamamen İsviçre Esmeri olan bu Esmer ırka dayandırmışız. Kendi yerli ırklarımızdan kopuşumuz onları ıslah etmeyişimiz, hazıra konma kolaycılığımız böyle başlamış. Kültür ırklarına 35 yıl sonra (1958’de) Siyah Alaca (Holstein Freisian) ineklerini ithal ederek devam etmişiz. Aynı yıl sütçü ırk olarak Jersey, etçi ırklardan Aberdeen Angus ve Hereford’u ithal etmiş, kamuya ait işletmelerde yetiştirmişiz. Bu yıllar, 1950’lerin sonudur. Arada az sayıda Angler ve Simental ırklar da ithal emişiz. İthalata dayalı politikalara aralıklı olarak günümüze kadar sürdürmüşüz. 1987-1996 yılları arasında yaklaşık 300 bin gebe düve ithal etmiş, 1996 yılında ithalatı kontrol altına almışız. Fakat 2010 yılında ithalat kapısı yeniden aralamış, ithalat yoluyla 2012 yılı sonuna kadar 140 bin baş dişi sığır ithalatı yapmışız. Sığırcılık politikalarının 90 yıllık öyküsü üç aşağı beş yukarı aktardığım şekilde yürütülmüş.

Yerli ırklar yiyeceğini kendisi üretir

Aslında yerli hayvan ırkları, yiyecekleri otun tohumunu merada otlamak için gezinirken toprağa düşürürlerdi. Toprağa düşürdükleri bu tohumları toynakları ile toprakla temasını sağlarlar yani ekerlerdi. Dışkılarıyla tohum ve çimene ihtiyacı olan gübreyi (gıdayı) verirlerdi. Tohum bu gıdayla beslenerek seneye yeniden sürer, hayvanlar da bu yeniden sürmüş otlarla beslenirlerdi. Bu döngü böyle devam ederdi. Bu döngü, meraların amaç dışı kullanıma açılması ve modernlik adı altında hayvanların mera yerine içeriye kapatılmasıyla kırıldı. Döngünün devam ettiği dönemde doğa mutlu, hayvanlar özgür, yetiştirici kazançlı olurdu. Ekoloji için de olması gereken buydu. Merada yetiştirilen hayvanlardan elde edilen ürünler ise, besin bakımından zengin ve sağlıklı olduğu kadar, doğaya da zarar vermez aksine katkı koyardı. Hayvanların dışkıları bitkisel üretimde kullanılır, çöp olmazdı.

Büyükşehir yasası ile meraların tasarrufu belediyelere ve merkezi idareye geçti. Bu değişiklikle meralar sığırlara kapatılıyor, rantiyecilere açılıyor. Hayvanlar, GDO’lu yemlerle besleniyor. Yemlere katılan sakatatlarla otobur hayvanları, etobur yapıyoruz, yetmiyor; vitamin ve antibiyotik ile destekliyor, ürünlerini sağlıksızlaştırıyoruz. Bu nedenle hayvanların dışkıları artık bitkisel üretimde bile kullanılamıyor. Çöp oluyor.

Abdullah Aysu – Özgür Gündem

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024