6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Maraş ve Hatay başta olmak üzere 10 kentte büyük yıkımlara neden oldu.
BirGün‘den Mustafa Bildircin‘in aktardığına göre, depremlerin ardından iktidarın depreme yönelik kayıtsızlığı da tartışılmaya başlandı. Muhalefetin TBMM çatısı altında depreme karşı alınması gereken önlemlere ilişkin atılmasını istediği adımların tamamına yakını iktidara takıldı.
TBMM’ye sunulan çok sayıda araştırma, genel görüşme ve soru önergeleri AKP milletvekilleri ve bakanların ilgisini çekmedi.
Felaketten yalnızca 18 gün önce Meclis’e sunulan araştırma önergesi dahi Meclis’in tozlu raflarına kaldırıldı. Benzer bir tablonun AFAD’a yönelik soru önergelerinde de yaşandığı belirlendi.
TBMM’nin verilerine göre, Ocak 2022-Şubat 2023 döneminde Meclis Başkanlığı’na sunulan AFAD konulu soru önergelerinin neredeyse hiçbirisi yanıt bulmadı.
Yanıtlanmayan önergeler arasında, Sayıştay’ın AFAD’a yönelik usulsüzlük tespitleri de yer aldı. AFAD’ın kaynaklarının nerelere kullanıldığının açığa çıkarılması amacıyla sorulan sorular da cevapsız bırakıldı.
AFAD’a yönelik yanıtsız bırakılan sorulardan bazıları kayıtlara şöyle geçti:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…