İklim krizi kahve fiyatlarına da yansıdı: Kahve fiyatlarındaki artış yüzde 100’ü buldu

İklim krizi sebebiyle yeterli mahsul elde edilememesinden dolayı dünya genelinde kahve fiyatları artarken, Türkiye’de de kahve fiyatlarındaki artış yaklaşık yüzde 100’ü buldu.

Cumhurbaşkanı Kararı ile kavrulmamış kahve ithalatında gümrük vergisi oranları yüzde 13’ten yüzde 8’e düşürülse de bu indirim de fiyatların düşmesi için yeterli değil.

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Aykut Dinler, “Kavrulmamış kahve ithalatında yapılan gümrük vergisi indirimini olumlu bulmakla beraber, oranın sıfırlanmasını bekliyoruz” dedi.

‘Sorun yurt dışı fiyatlardan kaynaklı’

AA’da yer alan habere göre, Aykut Dinler, kahve üreten ülkelerin iklim krizinden etkilendiğini ve üretimin düştüğünü kaydederken, dünyada kahve fiyatlarında artış yaşandığını ve bunun iç piyasayı da etkilediğini söyledi.

Kavrulmamış kahvenin gümrük vergisinde beş puanlık indirimin fiyatlara yansımasının az olacağını da ifade eden TÜKSİAD Başkanı şunları söyledi:

Bu indirimi olumlu bulmakla beraber, oranın sıfırlanmasını bekliyoruz. Verginin sıfıra düşürülmesi piyasayı rahatlatır, sıfıra inerse daha olumlu olur. Fiyatların yüzde 100 arttığı bir ortamda bu indirimin kahve fiyatlarına etkisi zor olur. Çekirdek kahve Türkiye’de kavruluyor, çekiliyor ve paketleniyor. Bu süreçte kavrulan kahve yüzde 25 civarında fire veriyor. Kahvenin işlenmesindeki bu süreç de maliyet olarak fiyatlara yansıyor. Kahveyi bu sene pahalı içeriz diye düşünüyorum ancak bu gelişmelerde iç piyasadaki üretici ve oyuncuların bir suçu yok. Sorun tamamen yurt dışı fiyatlardan kaynaklı.”

‘Leblebi fiyatları da arttı’

İklim krizinin tüm gıda fiyatları gibi kuruyemiş fiyatlarını da etkilendiğini belirten Aykut Dinler, leblebi fiyatlarının da arttığını hatırlattı:

Bu süreçte nohut fiyatları da arttı. Nohuttan biliyorsunuz beyaz ve sarı leblebi yapılıyor. Yani bizim sektörümüz için önemli bir girdi. Leblebi fiyatları da artmıştı. Cumhurbaşkanı Kararı ile nohut ithalatındaki gümrük vergisi de yılbaşına kadar sıfırlandı. Yani nohudun gümrük vergisinin sıfırlanması kuruyemiş sektörü için de faydalı olacak. Bunun leblebi fiyatlarına olumlu yansımasını bekliyoruz.”

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi