Sosyal Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülbin Gökçay tarafından hazırlanan sempozyumun sonuç bildirgesinde, iklim değişikliğinin yıllık değişikliklerle anlaşılamayacağı, 20-30 yıllık değerlendirmelerle belirlenebileceği belirtilerek, Türkiye’nin doğusunun daha fazla ısındığı, Akdeniz Havzası’nda ise yağışlarda yüzde 20’lere varan azalmalar beklendiği belirtildi.
Bildirgede, şöyle denildi:
”İklim değişikliği kimyasalların artmasına yol açmakta, dolayısıyla birçok kronik hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İklim değişikliğine yönelik önlemler akciğer kanserinde de azalma sağlayacaktır. Ortam ısısı arttıkça çocuklarda böbrek taşı oluşumu daha sık görülmektedir. Gebelik döneminde aşırı sıcak, düşük doğum ağırlığına ve erken doğumlara yol açabilmektedir. Artan sıcaklık, duygu durumunda ani değişikliklere yol açarak şiddet olaylarını da tetiklemekte, aynı zamanda çocuklarda şiddet ve aşırı hareketlilik gibi davranış bozukluklarına neden olarak onların okul ve yaşam başarılarını düşürmektedir.”
Çocuk hakları kapsamında ele alınmalı
”İklim değişikliği ve çevrenin korunması çocuk hakları kapsamında ele alınmalıdır” denilen bildirgede, bu noktada gelecek nesillerin de haklarının olduğunun ve gerekli önlemlerin alınmamasının bir hak ihlali olduğunun unutulmaması gerektiği kaydedildi.
(Ajanslar)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…