Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, Türkiye’nin Net Sıfır Vizyonu ve Paris Anlaşması’na taraf olma iradesi ile Yeşil Kalkınma Devrimi’nin başlatıldığını söyledi.
29 Ekim 2021’de kurulan İklim Değişikliği Başkanlığı’nın ilk adımını Konya’da süren İklim Şurası ile attığını belirten Solak, “İklim Kanunu için kapsamlı bir raporu Meclis’e sunacağız. Aynı zamanda Paris Anlaşması kapsamında Ulusal Katkı Beyanımızı da güncelleyeceğiz. Uzun dönemli politika ve strateji hazırlayacağız. Yeşil Mutabakat‘a uyum kapsamında ticaret sisteminin kurulmasına yönelik çalışmalarımız var” dedi.
Paris İklim Anlaşması’na taraf olunması dolayısıyla BM Sekretaryasına sunulması planlanan Ulusal Katkı Beyanı’nın, 2053 Net Sıfır Hedefi doğrultusunda güncelleneceğini aktaran Solak, beyanı, 27. Taraflar Konferansı öncesinde BM Sekretaryası‘na sunacaklarını bildirdi.
AA‘ya konuşan Orhan Solak, gündemde olan konuların başında gelen “kömür kullanımının azaltımı” çalışmalarının, Sera Gazı Azaltımı Komisyonu‘nda konuşulduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
“Kömürden çıkış, bugünden yarına olacak bir konu değil. Enerji çok kritik bir sektör. Uzun vadeli projeksiyonlarda planlamaların doğru şekilde yapılıp ona göre kömürden çıkış hedefinin belirlenmesi lazım. Bu anlamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışmaları var. Şura bildirgesinde de bu konuya ilişkin kararları göreceğiz.”
Yeşil dönüşümün tüm sektörlerde kapsamlı değişimi beraberinde getireceğini, bunun kolay olmadığını vurgulayan Solak, sektörlerin bunu yapabilmeleri için zamana ve finansmana ihtiyaçları olacağını dile getirdi.
Başkan Solak, İklim Şurası’nda yeşil dönüşüm çerçevesinde tüm konuları konuştuklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Sera gazı azaltımı, enerji, sanayi, ulaştırma bir komisyonda, tarım, atık, binalar ve yutak alanlar diğer komisyonda olmak üzere iki ayrı komisyonda konuşuyoruz. Başka bir komisyonumuzda yeşil finansman ve karbon fiyatlamayı konuşuyoruz. Teknoloji belki de bu dönüşümün en önemli sektörü. Burada teknolojik dönüşüm ciddi bir konu. Yerel yönetimlerin çalışıldığı ayrı bir komisyon var. Tüm komisyonların sonrasında alınan sonuçlar, istişarenin neticesinde ortaya çıkacak. Sonuçlar, hazırlayacağımız mevzuat, strateji ve politika çalışmaları için altlık olacak.”
Şura’da en çok konuşulan konuların başında Paris Anlaşması’nın 6. maddesi altında yer alan piyasa mekanizmalarının bulunduğunu aktaran Solak, karbon fiyatlandırmayla, şirketlerin, sektörlerin emisyonlarının fiyatlandırılması yoluyla sera gazı azaltımının hedeflendiğini söyledi.
Karbon fiyatlandırmanın, düşük karbonlu teknolojilere yatırım yapan şirketlerin ödüllendirilmesini de içerdiğinin altını çizen Solak, şunları kaydetti:
“Gitgide büyüyen bir piyasadan bahsediyoruz. Karbon fiyatlama sisteminde 2050 yılında küresel ölçekte 800 milyar dolarlık bir hacmin oluşacağı öngörüsü var. AB Emisyon Ticaret Sisteminde karbon fiyatında ciddi bir artış var. Şu anda 85 avroya ulaşmış durumda. Karbon piyasasında ciddi artışlar var. Biz de Emisyon Ticaret Sistemi’ne çalışıyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı da itici bir güç oldu. Bu fiyatlandırmayı uygulamayan ülkeler için AB, ‘sınırda karbon düzenleyeceğim’ diyor. Türkiye’nin ihracatının 2020’de yüzde 42’si AB’ye yapıldı, bu önemli bir konu. Biz de buna yönelik hazırlıklarımızı yapıyoruz. ”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…