İki aydır ‘cehennem’ koşullarında seyahat eden 850 inek alıcı bulamadığı için öldürülecek

İspanya Tarım Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Akdeniz‘de bir gemide aylar geçirmiş 850’den fazla ineğin artık nakliye için uygun olmadığını ve öldürülmesi gerektiğini söyledi.

İnekler son iki aydır koşulları hayvan hakları aktivistleri tarafından “cehennem” olarak nitelendirilen “Allah Kerim” isimli bir gemide tutuluyordu. Aylar boyunca alıcı bulmaya çalışan gemi en son İspanya‘nın Cartagena limanına yanaştı.

Virüs endişesiyle kimse almadı

Hayvanlar sığır mavi dil virüsüne sahip oldukları korkusuyla birçok ülke tarafından reddedildi. Böcek kaynaklı virüs, sığırlar arasında topallığa ve kanamaya neden oluyor ancak insanları etkilemiyor.

Reuters’ın yer verdiği gizli bir veteriner raporu hayvanların uzun yolculuktan mağdur olduğunu ve öldürülmelerinin onlar için en iyi çözüm olacağını söylüyordu. Ancak raporda hayvanların hastalık taşıyıp taşımadığına yer verilmedi.

Bakanlık: Öldürülmeliler

Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada raporun bulguları doğrulandı. Açıklamada gemi sahiplerinin sığırları öldürmesi gerektiği belirtildi.

Bakanlık, “Hayvanları yürürlükteki mevzuata uygun olarak izole etmeye devam etmeli ve kesmeliler. Bunu yapmazlarsa Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı yapacak” dedi.

Türkiye’ye teslim edilecekti

Gemi sahibi Talia Shipping Line’ı temsil eden avukat Miquel Masramon, perşembe günü hayvanlardan alınan ve yetkililer tarafından el konulan numunelerin virüs testi yapılması için iade edilmesini istedi.

Masramon, “Raporda, bu hayvanların neden yok edilmesi gerektiğini açıklayan herhangi bir ciddi hastalıktan bahsetmiyor” dedi.

Sığırlar en başta Türkiye’ye teslim edilmek için Cartagena’dan ayrılmıştı. Ancak Türkiye’deki yetkililer mavi dil enfeksiyonundan korkarak İspanya’dan yapılan canlı hayvan ithalatını askıya aldı. Bunun ardından talep birçok ülke tarafından daha reddedildi.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete