İBB ‘azmanbüsleri’ savundu, Adalılar Özgür Özel’e açık mektup gönderdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, (İBB) Adalar’da tepki çeken elektrikli minibüs seferlerini başlatmasına dair bir açıklama yaparak uygulamayı savundu.

Adalar halkı, bu boyuttaki araçların ilçenin ekolojik ve kültürel yapısını bozacağı ve güvenlik sorunu yarattığı gerekçesiyle haftalardır İBB’nin karardan vazgeçmesi için çağrı yapıyor, yetkililerle görüşmeler gerçekleştiriyordu. Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın da karşı çıktığı minibüsler Arefe günü çalıştırılmak istenince, minibüslerin önünü kesen sekiz kişi, jandarma tarafından gözaltına alınmıştı.

Minibüslü toplu ulaşıma karşı eylem yapan Adalılara gözaltı
Adalılar serbest: Yaya bölgesinde yaya olarak durduğumuz için gözaltına alındık

Adalıların taleplerini dikkate almayan İBB yönetimi, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak minibüslerin adaya gelecek ziyaretçilerin toplu ulaşım ihtiyaçları için gerekli olduğunu öne sürdü.

Açıklamada, Adalar ilçesinde atlı faytonlarla yapılan taşımacılığın İBB Meclisi’nde 16 Ocak 2020’de iptal edildiği, faytonların yerine elektrikli araçlarla ulaşımın sağlanması kararının alındığı hatırlatılarak, Ada halkına toplu ulaşım hizmeti sağlanması için 6 Şubat 2020 tarihli UKOME kararına istinaden 40 adet 13 kişilik elektrikli, tescilsiz aracın ilçede faaliyete başladığı aktarıldı.

Uygulamanın 30 Nisan 2024’te sona erdiğini söyleyen İBB,  Adalar’a özel yeni bir araç üretilmesi için açılan ihaleye katılım olmayınca ASELSAN ile ortak çalışma gerçekleştirilerek Büyükada’da 21 tur hizmet verebilen, elektrikli araçların üretildiğini anlattı.

Azmanbüsler: Hizmet değil tahribat
‘Trafik terörü’ne teslim edilen Adalar’da şimdi de minibüs dönemi!
Adalar Sivil İnisiyatifi’nden minibüs tepkisi: ‘Yürünebilir Adalar istiyoruz’

Açıklamada, yazın Adalar’ın nüfusunun arttığı vurgulanarak şunlar denildi:  “Özellikle hafta sonu ve bayramlarda 60 binin üzerinde insanın Adalar ilçesine gelmesi, güvenli ve konforlu toplu ulaşım hizmeti sürdürmenin önemini arttırmaktadır. Bu nedenle tescilli, çevreci ve yeni nesil güvenli ulaşım donanımlarıyla üretilmiş elektrikli araçlarımız, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde 15 Haziran 2024’te hizmete alınmıştır. Toplu ulaşım hizmetinde yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi için gerekli emniyet tedbirlerinin alınması hususunda Adalar Kaymakamlığına da bilgi verilmiştir.”

Adalılardan Özgür Özel’e mektup: Halktan özür dilesinler

Adalılar, minibüsleri protesto eden gruba polis ve jandarma müdahalesi sırasında minibüslerden birinin içinde oturan İETT yetkilisi Ali Tuğrul Küçükalioğlu‘nun polisten gösteri yapanları gözaltına almasını istemesine de sert tepki gösterdi.

Gösteri sonrası Adalar Vakfı adına Yüksek Mimar Ali Erkurt, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e bir mektup yazarak kararın gözden geçirilmesini ve halktan özür dilenmesini istedi.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi