BBC’nin haberine göre dava, 1986’dan bu yana Hong Kong’da yaşayan Evangeline Banao Vallejos tarafından açılmıştı.
Karar, dönüm noktası kabul edilen bir yargı sürecinin ardından verildi ve 100.000’den fazla yabancı hizmetçinin oturma hakkı kazanmasının yolunu açtı.
Dava, yabancı hizmetçilere eşit muamele konusunda geniş çaplı bir tartışma başlatmıştı.
Bayan Vallejos’un avukatı Mark Daly, müvekkilinin karardan son derece memnun olduğunu ve bundan sonra tüm ev hizmetçilerinin sürekli oturma için başvurabileceğini ifade etti.
“Kendisine ilettiğimiz zaman ‘Tanrıya şükür’ dedi ve bu kendisi için normal bir iş günüydü.”
Daly sözlerine şöyle devam etti: “Hukukun üstünlüğü için güzel bir gün.”
Bay Daly, hükümetin temyize başvurmak için 28 günü olduğunu belirtti.
Hükümet sözcüsü ise kararın incelendiğini ve gün içerisinde resmî bir açıklama yapılacağını açıkladı.
Kamusal kaynaklar
Bazı uzmanlar ev hizmetçilerine oturma hakkı tanınmasının sağlık hizmetleri, eğitim ve toplu konut konularında zorlanmalara sebep olacağını belirtti.
Çin vatandaşı olmayan ve Hong Kong’da yedi yıl çalışan diğer yabancılara oturma hakkı tanınırken göçmenlerle ilgili kurallar ev hizmetçilerinin sürekli oturma başvurusunu yasaklıyordu.
İnsan hakları savunucuları ve çoğu ev hizmetçisi bunun ayrımcılık olduğunu iddia ediyordu.
Sürekli oturma hakkı tanınan kişi Hong Kong’da süresiz şekilde kalma, oy verme ve seçimlere katılma hakkına sahip oluyor.
Bazı siyasetçiler ve yorumcular yabancı ev hizmetçilerine sürekli oturma hakkı tanınmasının, hizmetçilerin çocuklarını ve diğer akrabalarını şehre getirmesine imkan vereceği ve bunun da sağlık ve konut alanlarında sorun yaratacağı uyarısında bulundu.
Eşit Muamale
Göçmen Çalışanlar Heyeti’nde program görevlisi olarak çalışan Norman Carnay kararı memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
“Kararın, Hong Kong’un kapılarının göçmen çalışanlar için eşit muameleye açılmasını sağlayacak yolu döşemesini umuyoruz.”
Bunun yanında Carnay, ikamet hakkının çoğu ev hizmetçisi için öncelikli olmadığını da sözlerine ekledi.
“Topluluğumuzla ilgili yapılan anketler gösteriyor ki, daha ağır basan endişeler maaş ve çalışma şartlarıyla ilgili.”
Hong Kong’ta, çoğu Endonezya ve Filipinler’den gelen 300.000 yabancı ev hizmetçisi bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 120.000’inin yedi seneden uzun bir süredir şehirde yaşadığı tahmin ediliyor.
Hizmetçilerin işverenleriyle birlikte yaşaması zorunlu ve başka bir işte çalışamıyorlar. Oturma hakkı olmayan bir ev hizmetçisi işvereni tarafından işten çıkarılırsa başka bir yerde ev hizmetçisi olarak işe başlamak zorunda; aksi takdirde iki hafta içerisinde Hong Kong’u terk etmek mecburiyetinde
Hong Kong’da çalışan ev hizmetçilerinin güvence altına alınmış aylık asgarî ücreti 3,740 Hong Kong Doları (480 ABD Doları) ve haftada bir gün izinliler. Bu da çalışma şartlarının, çok büyük sayıda ev hizmetçisi bulunan Singapur gibi diğer Asya ülkelerindekinden daha iyi olduğu anlamına geliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…