Deniz suyundaki ısınma nedeniyle sayıları hızla artan ve devasa boyutlara ulaşan su yosunları, balık çiftliklerindeki milyonlarca somonun boğulmasına neden oldu.
Sayıları hızla artan su yosunları (algler), Norveç balık çiftliklerinde yalnızca bir hafta içinde en az 8 milyon somonun ölümüne neden oldu.
The Independent’in haberine göre, son zamanlarda ısınan havanın ve deniz suyunun etkisiyle devasa boyutlara ulaşan ve kısa sürede Norveç’in kuzey sahillerini saran yosunlar, solungaçlarına yapıştıkları balıkların boğulmasına yol açıyor. Doğal deniz ortamındaki balıklar, suda yaşayan organizmaların öldürücü etkilerinden yüzerek kaçabilirken, çiftlik balıkları tutuldukları yerlerde sıkışıp kalıyor.
Bölgede yosun artışının sürdüğünü belirten Norveç Balıkçılık İdaresi, 620 milyon Norveç Kronu (yaklaşık 435 milyon TL) değerinde, 10 bin ton çiftlik somonunun öldüğünü bildirdi. Kaybın çok daha büyük olabileceğini kaydeden Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nden Paul Aandahl “Üreticiler için kaybın ne kadar büyük olduğunu söylemek için çok erken. Ancak ön çalışmalar, toplam ağırlıkları 40 bin tonu bulan 8 milyon balığın öldüğünü gösteriyor” dedi.
‘Hepimiz son derece kaygılıyız’
Deniz endüstrisinde faaliyet gösteren yatırım bankası Fearnleys’ten analist Lars Konrad Johnsen de Reuters’a yaptığı açıklamada, milyonlarca balığın ölmesinin, yıl sonu için öngörülen somon miktarındaki artışı yarıya indirebileceğini ifade etti.
Dünyanın en büyük somon balığı üreticisi Norveç, bir yıl öncesine kıyasla yüzde 2,5 artışla 2018’de 1,24 milyon ton balık ihraç etmişti. Fearnleys, bu yıl için yüzde 4’lük bir büyüme oranı tahmini yapmıştı.
İskoçya’da da yaşandı
Geçen haftalarda İskoçya’nın batı sahillerinde de benzer bir durum yaşanmış, uzmanlar, yosunların Loch Fyne’de binlerce balığın ölümüne neden olduğunu söylemişti. BBC’ye göre bu olayda denizden yüzlerce tonluk ölü balık çıkarılmıştı.
İskoçya Balıkçılar Federasyonu Ulusal Koordinatörü Alastair Sinclair, The Independent’a yaptığı değerlendirmede, somon üreticiliğinin yapıldığı batı sahillerinde birçok toplumun gelecek endişesi yaşadığını belirtirken, “Hepimiz son derece kaygılıyız” demişti. İskoçya’da dünyanın en büyük somon çiftliğini işleten Norveçli Movi firması, bu ülkedeki üretim alanında hastalıkla mücadele için kullanılan kimyasal ilaç miktarını hatalı rapor ettiği gerekçesiyle soruşturmadan geçiriliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…