Hindistan ve çevre ülkeleri aylardır etkisi altına alan sıcak dalgası ülkede hayatı, ekonomiyi ve tarımı vurmaya devam ediyor.
Delhi ve Kuzey Hindistan‘ın diğer bazı bölgelerinde dün sıcaklık 49 santigrat dereceyi buldu. Hindistan Meteoroloji Departmanı verilerine göre, bu, Mayıs ayında Banda eyaletinde kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu.
Meteoroloji, son birkaç gün içinde yükselen sıcaklıklardan özellikle Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Punjab ve Bihar eyaletlerinin tetkilendiğini, bazı bölgelerde sıcaklıkların 2-4 derece düşmesi muhtemel olsa da yoğun sıcaklıkların devam edeceğini aktardı.
Bilim insanları, artan sıcaklıklar için yıllardır küresel karbon emisyonlarını işaret ediyor. Emisyonlar sıkı şekilde önlenmediği takdirde, bu aşırı sıcaklık olayları sadece daha şiddetli ve daha sık hale gelmekle kalmayacak, aynı zamanda ne yazık ki acil müdahale ve kurtarma daha zor hale gelecek.
ABD’deki Rutgers Üniversitesi‘nden yapılan bir araştırmaya göre, mevcut küresel ısınma seviyeleri devam ederse dünya çapında 1,2 milyar kadar insan 2100 yılına kadar ısı stresi koşullarıyla karşı karşıya kalabilir.
Pakistan’ın İklim Bakanı Sherry Rehman, sıcak dalgasının uluslararası topluma bir uyarı olması gerektiğini belirterek “İklim ve hava olayları kalıcı olacak ve küresel liderler şimdi harekete geçmezse, ölçek ve yoğunlukları artacak” demişti.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yapılan açıklamada ise “Hindistan ve Pakistan’daki sıcaklıklar değişen bir iklimde beklediğimizle tutarlı. Isı dalgaları daha sık ve daha yoğun, ayrıca geçmişe göre daha erken başlıyor” denildi.
Isı dalgaları, belirli bir bölgedeki sıcaklıkların ortalama sıcaklığın yüzde 90’ının üzerine çıktığı ve genellikle bir hafta kadar uzun bir süre orada kaldığı belirgin bir meteorolojik fenomendir.
Yerel bir ortalamaya göre tanımlandıkları için, ısı dalgası olarak sayılanlar, konuma bağlı olarak değişir. Örneğin Hindistan’da bir ısı dalgası eşiği, Kanada’da olduğundan çok daha yüksek.
Güney Asya‘daki sıcak dalgası olağandışı çünkü tipik yaz havası tipik olarak başladığı mevsim normallerinden çok daha önce oluyor, bu yüzden de insanları hazırlıksız yakaladı. Aynı zamanda, birkaç cepte yoğunlaşmak yerine Pakistan ve Hindistan’ın çoğunu kaplayan çok daha geniş bir alana yayıldı.
Delhi merkezli Enerji ve Kaynaklar Enstitüsü‘nün yer bilimleri ve iklim değişikliği direktörü Suruchi Bhadwal, “Normalde, yaza doğru yavaş yavaş artan sıcaklıkların yükselmeye başlaması ve yüksek kalması tahmin edilebilir değildi” dedi.
Ara ara yağışlarla hafiflemesine rağmen haftalardır süren sıcak dalgasının 1,5 milyar insana ev sahipliği yapan Hindistan ve Pakistan’da kritik zincirleme etkileri oldu.
Hindistan’da sıcaklar yüzünden 25 kişi hayatını kaybetti, ülkenin Sağlık Bakanlığı, 2022’de mayıs başına kadar 381 sıcak çarpması vakası görüldüğünü bildirdi. Pakistan’da 65 kişi hayatını kaybetti, ancak gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Kuşlar, hayvanlar sıcak çarpması geçiriyor.
Hindistan için geçtiğimiz Nisan, 122 yılın en sıcak ayıydı ve rekor düzeydeki en sıcak Mart’ı takip etti. Pakistan için son 61 yılın en sıcak Nisan ayı oldu.
Aşırı hava koşulları, elektrik santrallerinin akut kömür kıtlığıyla karşı karşıya kaldığı bir zamanda klimalara olan talebin artmasıyla ülkenin elektrik krizini daha da kötüleştirdi. Bazı mahsuller yandığı için çiftlik üretimietkilendi.
Nisan ayında artan elektrik talebi ve elektrik şebekesindeki stres, hanelerin üçte ikisini elektriksiz bıraktı. Pakistan’daki kesintiler 12 saate kadar sürdü ve insanların en çok soğutmaya ihtiyaç duyduğu anda elektrik gitti. Elektrik olmadan, birçok hane suya erişimini de kaybetti.
Sıcak hava aynı zamanda toz ve ozon seviyelerini artırarak, bölgedeki büyük şehirlerde hava kirliliğinde ani artışlara yol açtı. Isı, dağ buzullarını normalden daha hızlı eriterek Pakistan’da ani selleri tetikledi.
Aynı zamanda, devam eden siyasi aksaklıklar ve Covid-19 pandemisinden kaynaklanan ekonomik çalkantı, sıcak hava dalgasına verilen yanıtı daha da kısıtlıyor.
Dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan’da etkili olan aşırı sıcaklar, tarım sektörünü etkiledi ve mahsul verimini de tehlikeye atarak söz konusu tedarik sorununu büyüttü.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve iklim değişikliğinin tetiklediği olaylar nedeniyle dünyanın temel gıda kaynaklarının baskı altında olduğu bir dönemde son 122 yılın en sert sıcaklık dalgası, tarımsal kaynakları da ciddi şekilde tehdit ediyor.
Hindistan Başbakanı Modi, geçen ay ABD Başkanı Joe Biden‘a Hindistan’ın “dünyaya gıda stoğu sağlamaya hazır” olduğunu söylemişti, ancak hava koşulları bunun gerçekleşmesine engel oldu.
14 Mayıs’ta verilen kararla gıda güvenliğini riske atması nedeniyle buğday ihracatı yasaklandı. 10 milyon ton ithalat yapmayı bekleyen Hindistan’ın bu kararı, buğday fiyatlarını yeni zirvelere çıkardı.
1901’den bu yana en yüksek seviyelere erişen mart sıcaklıkları nedeniyle buğday verimi oldukça düşmüştü. Hindistan buğdayın çoğunu komşu ülkeler Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka‘ya ihraç ediyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…