Kategoriler: Doğa

HES’te su iletim tünelleri patladı: Köy sular altında kaldı

Yazar:
Haber Merkezi

Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Solaklı Vadisi’nin yan kollarından birinde yapım çalışmaları tamamlanarak deneme üretimine geçen Balkondu-1 HES Projesi’nin 3,5 kilometrelik su iletim tünelleri patladı.

Trabzon Çaykara Solaklı Vadisi’ne yapılan ve deneme üretimine geçen Balkondu–1 HES’in 3,5 kilometre uzunluğundaki su iletim tünelinde 6 Temmuz akşamı bir patlama yaşandı.

Patlama neticesinde Uzuntarla köyünden geçen ırmak taştı. Selin heyelana neden olduğu felaket neticesinde 4 ev kullanılamaz hale geldi, enerji nakil hatları ve bunlara bağlı trafolarda büyük zarar meydana geldi. Ekili tarla ve bahçelerdeki ürünler sel altında kalırken, köy yolu ulaşıma kapandı.

Bölgede inceleme yapan Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) bir basın bildirisi yayımladı. 8 Ağustos tarihli basın bildirisinde aynı vadi içerisinde 36 HES projesinin olduğu ifade edildi

Bildiride felaketi yaşayan köylülerin ifadelerine de yer verildi:

“Gündüzleri çocuklar ve kadınlar çoğunlukta köyümüzün içerisinde geçen ırmağın kenarında çalışıp serinliyor. Gündüz olmuş olsaydı çok can kaybı verirdik.

“Ancak, ekili tarla ve bahçelerimiz mahvoldu. Gece çok büyük bir gürültüyle uyandık. Aşağı mahalledeki 3-4 ev oturulamaz halde. Basınçlı su önüne ne bulduysa sürükledi ve mahallenin önünde büyük bir gölet oluşturdu. Yollarımız kapalı.

“Şimdiye kadar ne gelen oldu ne de giden. Bağımız bahçemiz sular altında kaldı, sele gitti. Şimdi çıkıp bize, ‘kusura bakmayın, bir yanlışlık oldu, bir hata oldu’ diyecekler.

“Artık burada hiçbir şey olmaz. Biz bu halde köyümüzde ne yapacağız. Buralarda artık hiçbir şey olmaz.”

Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Gürkan ise bölgede çok ciddi bir felaket yaşanmasına ramak kaldığına dikkat çekerek, “Karadeniz’de HES patlaması yaşanıyordu! Ne yazık ki bu patlama gerçeğe döndü. Artık bir an önce, benzeri şekilde felaket ve katliamlar yaşanmadan, HES projeleri durdurulmalı, üretim lisansları ve su kullanım anlaşmaları iptal edilmelidir” dedi.

Daha önce de Artvin’de yapımı tamamlanan ve deneme aşamasına gelen Erenler HES projesinin su iletim kanallarında çökme meydana gelmiş ve bölgede geniş çaplı hasara neden olmuştu. Giresun’da ise yapım çalışması devam eden bir başka HES projesinde inşaat kalıpları çökmüş ve 5 kişi yaralanmıştı. (sendika.org)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024