HDP ve CHP’nin depreme ilişkin TBMM‘ye sunduğu öneriler reddedildi. HDP’nin, “Olası depremlere karşı alınabilecek önlemlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği Meclis Araştırma Önergesi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. CHP’nin ise ‘Arama kurtarma faaliyetleri başta olmak üzere deprem sonrası yaşanan aksaklıklar’ hakkında genel görüşme açılmasına yönelik grup önerisi; TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
ANKA Haber Ajansı‘nın aktardığına göre; HDP’nin, “Olası depremlere karşı alınabilecek önlemlerin belirlenmesi” amacıyla TBMM Başkanlığına verdiği Meclis Araştırma Önergesi’nin gerekçesini açıklayan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay şunları söyledi:
“Bu ülkeyi 20 yıldır yöneten AKP iktidarı, Erdoğan rejimi ne yazık ki önceliği insan ve yaşam olmayan bir anlayışla; önceliği rant, kar, kasaları doldurmak, sermaye biriktirmek olduğu için toplum, doğa, ekoloji bir kenara bırakıldı. Kentlerin güvenli kentler olması bir kenara bırakıldı ve rantsal bir dönüşüm için son dönemlerde harcandı. Yüz bini aşkın yurttaşımız ölüme sürüklendi, çok sayıda yurttaşımız yaralandı, evsiz, hiçbir şeysiz kaldı.
Nüfusun yüzde 98’i birinci ve ikinci derece deprem kuşağında yaşıyor. MTA’nın yaptığı çalışmalara göre 18 kent merkezi, 80’ini aşkın ilçe, 500’ü aşkın köy doğrudan fayın üzerinde bulunuyor. Marmara depremi eli kulağında, her an gelebilir. İstanbul’da iyimser bir beklentiyle 200 bine yakın bina yıkılacak. 20 yılda kaç bina kentsel dönüşüme uğratıldı? İstanbul depremi tehlike ve riski etüdü 2002’de yapıldı, İstanbul deprem master planı 2003’te yapıldı, İstanbul sismik mikro bölgelemesi 2011’de yapıldı. Bu araştırmalar İstanbul’un deprem tehlikesini, zemin hareketini, heyelan bölgelerini, sıvılaşmayı, tsunamiyi pek çok şeyi inceledi. Bu kağıtların üzerindeki hiçbir bilgi hayata geçirilmedi. Kıyılar dolduruldu, acil tahliye barınma alanları sel taşkın yerlerine imarlar verildi, kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme çevrildi ve milyonlarca insanın hayatı risk altında.”
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ise önergenin reddine ilişkin olarak “İçişleri Bakanlığı’nın, AFAD’ın hemen deprem sonrası yapmış olduğu iç yazışmasında şehirleri tek tek sayıyor. Adıyaman yok. Yine Ulaştırma Bakanlığı deprem sonrası hava araçları görevlendirme yazısını çıkarıyor. İlleri tek tek sayıyor, Adıyaman yok. Hükümet Adıyaman’ı afette de unuttu. Yani Adıyaman iki kere yıkıldı. Adıyaman’da insanlar iki kere öldü. Peki soruyorum size, bu ihmali yapanlar, bu cinayeti işleyenler hakkında siz hükümet olarak ne yaptınız? Adıyaman’ı unutanları, siz nasıl bir muameleyle ödüllendireceksiniz?” dedi.
HDP’li Serpil Kemalbay “Yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli korkunç depremin arkasından baktığımızda ne öncesinde önlendi ne esnasında yardım gönderildi ne sonrasında el uzatıldı. Bu asrın felaketi diye aktarılan şey asrın yüzsüzlüğüyle toplumda normalleştirilmeye çalışıldı. Utanç verici bir tablo. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın bu ölümlerde direk dahili olduğu halde, imzası olduğu halde önlem almayarak, çözüm üretmeyerek toplumu ölüme sürüklediği halde istifası da yok, yargılanması da yok” ifadelerini kullandı.
Mutlaka vakti geldiğinde bu önlemi almayan herkesin, bütün siyasi sorumluların da hesabını soracaklarını söyleyen Kemalbay, şunları aktardı:
“Bu bitmemiş gibi bir de depremin arkasından büyük bir sağlık felaketine imza atılıyor, Erciyes Dağı büyüklüğünde bir enkaz kalkacak depremin arkasından. Tabii ki felaketler bitmiyor, molozlar var, enkaz var, asbest tehlikesi var. Asbest minerali saçın binde 1’i büyüklüğünde, kıvrımlı, soluduğumuz zaman, 1 tanesi bile ciğerimize gittiği zaman o çeperde kanser yaratan, son derece tehlikeli bir atık ve bu asbest atığına karşı bakıyoruz hangi önlem alınmış? Hiçbir önlem alınmıyor.”
CHP’li milletvekili Tutdere ise “Yaşadığımız depremde TBMM’de 5 milletvekili ile temsil edilen 700 bin nüfusluk bir şehir unutuldu. Nasıl mı? Bakınız İçişleri Bakanlığı’nın, AFAD’ın hemen deprem sonrası yapmış olduğu iç yazışmasında şehirleri tek tek sayıyor. Adıyaman yok. Yine Ulaştırma Bakanlığı deprem sonrası hava araçları görevlendirme yazısını çıkarıyor. İlleri tek tek sayıyor, Adıyaman yok. Bakınız bu unutulan, yok sayılan Adıyaman sadece Pazarcık’a 10 kilometre mesafede Gölbaşı ilçemiz var. Komşu bir il, hükümet Adıyaman’ı afette de unuttu” şeklinde konuştu.
Tutdere, depremden sonra yaşanan aksaklıkları ve ihmalleri ise yeniden hatırlattı:
“Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir dedik. Kurumlarımız var dedik. Vatandaş, ‘başıma bir şey gelirse, devlet gelir’ dedi ama yoktu devlet. AFAD’ınız yoktu, Kızılay’ınız yoktu. 3 gün boyunca insanlar enkazlarının başında, cenazelerinin başında kaderiyle baş başa kaldılar. Aç, susuz ve enkaz altında binlerce insan donarak öldü. Görüntüleri var, fotoğrafları var. Kimse bu gerçekleri inkâr edemez. Enkaz altında kendi yakınlarını çıkaran insanlar, araba bagajlarında cansız bedenleri battaniyelere sararak gömdüler. Elbiseleriyle gömdüler. 150’şer kişiler halinde çukur mezarlıklar açıldı, toplu definler yapıldı. İnsanlar kendi yakınlarının peşinden bir Fatiha okuyamadılar. Hiçbir dini vecibesini yerine getiremediler. Bir ceset torbası veremediniz 3 gün boyunca, 2 metre bir kefeni Türkiye Cumhuriyeti hükümeti vatandaşına veremedi.
Bakınız, bu ülkenin AFAD’ı var. 2023 bütçesini burada konuşurken, İçişleri Bakanlığı aldı açıkladı; ‘81 bin çadırımız var, battaniyemiz var, arama kurtarma personel sayımızı yüzde 44 artırdık, şunu yaptık bunu yaptık’ Arkadaşlar, aradan 37 gün geçmiş hala vatandaşa bir çadır veremedik ya… Genel görüşme talebimizde gerçekten arama kurtarmanın bu tür ülkede yeniden masaya yatırılması gerekiyor. Adıyaman’da arama kurtarma merkezini, şehir merkezindeki hükümet binasının 5’inci katına taşımışlar düşünebiliyor musunuz? Depremler oluyor art arda, kent sallanıyor, koordinasyon merkezi şehrin en büyük yıkımının Atatürk Bulvarı’ndaki hükümet binasında… Millet oturduğu yerde sallanıyor. Peki bunu bile beceremeyen bir AFAD bir koordinasyon vatandaşı nasıl enkazdan kurtaracak? Oturup bunları düşünmemiz lazım. Birbirimize hamaset yapmamıza gerek yok ama bu ülkenin bir gerçekliği arama kurtarma, ekipman, araç gereç eksikliği vardır Türkiye’de…”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…