Kategoriler: ManşetSağlık

Hava kirliliğine çare üretemeyen İngiltere Hükümeti mahkemeye hesap verecek

Client Earth’te yayınlanan ClientEarthEnvironmental avukatları imzalı makaleyi Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Nilüfer Sezgin Ağaç’ın çevirisiyle paylaşıyoruz.

***

İngiltere’de görev yapan bir yargıç, ülke çapındaki zararlı ve yasal sınırlar üzerindeki hava kirliliği için Birleşik Krallığa karşı ClientEarth’ün açtığı son davada, davanın Yüksek Mahkemede görülmesi talimatını verdi.

Durumun aciliyetine istinaden, Yargıç Justice Nicklin davanın 23 Şubat’tan önce Yüksek Mahkemede görülmesi için süreci de hızlandırdı.

İlgili dava hükümet aleyhine açılan bu tarz üçüncü dava olacak. Önceki ikisinde Client Earth’ün zaferleri sonrası, mahkeme başkanlara hava kirliğini en kısa sürede yasal sınırlara çekmek için yeni planlar üretmeleri için talimat vermişti.

Bu üçüncü dava Client Earth ün 2016’daki ikinci davası sonrası, mahkemenin emri üzerine bakanlarca üretilen planın bileşenlerine karşı açıldı.

ClientEarth CEO’su James Thornton “Hükümetin burada yanıt vermesi gereken bir davası olduğuna hâkimin hükmetmesine şaşırmıyoruz. Mevcut planlar çok zayıf, çok belirsiz ve bu da demek ki yasal sınırlar üstünde olan hava kirliğini biz daha yıllarca teneffüs edeceğiz.” diye konuştu.

”Hükümetin bu ülkede hava kirliliği ile mücadele etmekteki başarısızlığı bir skandaldan aşağı kalmıyor.”

ClientEarth davasının dayanakları ise şu şekilde:

  1. Son plan ile 5 şehrin 2020’ye kadar temiz hava sahası ilan edilmesi taahhütlerinden vazgeçilmektedir.
  2. Plan yasal sınırlar üstünde hava kirliliğine sahip olsalar dahi 45 yerel otoriteden hiç bir aksiyon içermemektedir.
  3. Plan mümkün olan en hızlı şekilde hava kirliğini düşürmek adına Galler’den hiçbir aksiyon içermemektedir.

ClientEarth, hükümeti fikir alış verişi yapmak ve uygulamaya geçirmek için daha net bir zaman çizelgesiyle birlikte mevcut hava kalitesi planındaki hataları düzeltmek adına ek önlemler almaya zorlayacak bir mahkeme kararı arayışında olduğunu belirtiken mevcut planın uygulamada ve gecikmelerin önlenmesinde zorlayıcı olmadığını da vurguluyor.

Hükümet yasal sınırlar üzerinde ve zararlı seviyede hava kirliliğine sahip en az 80 yerel otorite belirledi ancak bunların yarısından fazlasında herhangi bir tedbir alınması gerekmiyor diyen  Thornton sözlerini şu şekilde tamamlıyor:

”Yasal davamıza başlamadan önce hükümet ile gerçekleştirdiğimiz süreçte hiçbir şey yapılmadığı gördük fakat hava kirliğinin insanların sağlığı, çevre ve ekonomi üzerinde ciddi bir etkisi var ve daha fazlası yapılmalı.”

Bu problemin çözümleri çok açık. İnsanları temiz taşımaya sevk etmekle birlikte kirli taşıtları havası en çok kirli kasaba ve şehirlerden uzak tutmak için ulusal temiz hava sahası ağı kurmaya ihtiyacımız var. Son olarak hükümet aksiyon almak yönündeki taahhütlerini yerine getirerek liderliğini de göstermek zorundadır.”

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yazar: ClientEarthEnvironmental avukatları

Yeşil Gazete için çeviren: Nilüfer Sezgin Ağaç

 

(Yeşil Gazete, ClientEarth)