Kategoriler: ManşetSağlık

Hava kirliliği KOAH hastalığı riskini artırıyor

Yazar:
Haber Merkezi

Dünya KOAH Günü sebebiyle açıklamalarda bulunan Türk Toraks Derneği (TTD) Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı, hastalığın riskini artıran etkenlerden birinin de hava kirliliği olduğuna dikkat çekti ve “KOAH’tan korunmada en önemli yaklaşımlar sağlığın sosyal belirleyicilerinin iyileştirilmesi, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesi, sağlıklı beslenme, egzersiz ve grip vb. konusunda aşılanmadır” ifadelerini kullandı.

‘Soluduğumuz havanın kalitesi iyileştirilmeli’

BirGün‘de yer alan habere göre Prof. Dr. Mehmet Polatlı, KOAH’ın zararlı toz ve gaza maruz kalmayla ortaya çıktığını aktardı ve “Hastalar Covid ve grip aşılarını yaptırmalı, zatürre ve karma aşıları için doktorlarından bilgi almalı” dedi.

Prof. Dr. Polatlı, KOAH’tan korunmanın yollarını da şöyle anlattı:

KOAH’tan korunmada en önemli yaklaşımlar sağlığın sosyal belirleyicilerinin iyileştirilmesi, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesi, sağlıklı beslenme, egzersiz ve grip vb. konusunda aşılanmadır. Tanı almış kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerekli.”

Dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olan KOAH, sigara ve diğer tütün mamüllerinin kullanımı, biyoyakıt dumanına maruz kalma, iç ve dış ortam kirliliği nedenleri ile ortaya çıkıyor. Özellikle 40 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 10’unda görülen KOAH, Türkiye’de de yaklaşık 5 milyon kişiyi etkiliyor.

‘Pandemide kronik solunum hastaları da olumsuz etkilendi’

KOAH varlığında yoğun bakım gerektiren ağır koronavirüs hastalığı riskinin beş kat arttığı kaydeden Prof. Dr. Mehmet Polatlı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

KOAH hastalarının grip ve zatürre aşılarını yaptırması ve nefes yoluyla alınan ilaçlarını düzenli olarak kullanması gerekir. Bu tedavilerin yanı sıra hastaların sağlıklı beslenmeleri, fiziksel aktivitelerini yapmaları ve gerektiğinde akciğer rehabilitasyonu hizmetlerinden faydalanılması günlük yaşamlarının daha kaliteli hale gelmesini sağlar.

Türkiye’de ilk Covid-19 vakası bildirildikten sonra pandemi sürecinde kronik solunum hastaları da olumsuz etkilendi. KOAH varlığında yoğun bakım gerektiren ağır Covid-19 hastalığı riskinin 5 kat arttığı bildirildi. KOAH hastalarında temel hedef, hastaların pandemi öncesinde kullanılan KOAH ilaçlarına aynı şekilde devam etmesi sağlanarak stabil halde tutabilmek. Evde solunum cihazı ve oksijen tedavilerine önceden olduğu gibi devam edilmeli.”

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024