Hasankeyf kurtulabilir, Ilısu Barajı’na ÇED zorunluluğu getirildi

Dicle Nehri üzerinde inşa edilen ve tarihi Hasankeyf’i sular altında bırakan Ilısu Barajı’nın ÇED raporundan muaf tutulduğu maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Hasankeyf Yaşatma Girişimi üyeleri karar üzerine Batman DSİ 103 Şube Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe vererek, baraj inşaatın derhal durdurulmasını istedi. Girişim üyesi Av. Kemal Üner, Anayasa Mahkemesi’nin baraj inşaatı iptali kararı ile birlikte Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan barajın inşaatının hukuk dışı olduğunu belirtti.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi üyeleri Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Batman DSİ 103 Şube Bölge Müdürlüğü’ne dilekçe vererek, baraj inşaatın derhal durdurulmasını istedi

Fırat Haber Ajansı’ndan Ferhat Arslan’ın haberine göre Anayasa Mahkemesi, Batman’da Dicle Nehri kıyısında bulunan 200 höyük, 74 köy, 100 mezra ve 374 km karelik bir alanı yok edecek Ilısu Barajı’nın ÇED raporu olmadan inşaat yapımı maddesini iptal etti. Karar ile Anayasanın 153. Maddesi’ne aykırı olan baraj inşaatın durdurulması için Hasankeyf Yaşatma Girişimi harekete geçti.

“Hasankeyf ve çevresinde bulunan yüzlerce höyük ve köyü sular altında bırakan Ilısu Barajı’nın yapımında ısrar ediliyor. Biz Hasankeyf Yaşatma Girişimi olarak Ilısu Barajı’nın hukuksuzca yapıldığını defalarca dile getirdik” diyen girişim üyesi Av. Kemal Üner, daha önce Hasankeyf gibi yerlerin sular altında bırakılması önündeki engellerin kaldırılması için konulan çevresel etki muafiyeti için hükümetin bir madde koyduğunu sözlerine ekledi.

Ancak Anayasa Mahkemesi’nin bu maddeyi kaldırdığını hatırlatan Üner, “Daha önce defalarca dile getirdik. Hasankeyf’te ÇED raporu alınıp baraj inşaatının yapılması gerekiyordu. Anayasa Mahkemesi’nin son verdiği karar da bu doğrultusunda ÇED raporu olmadan baraj inşaatın yapımını iptal etti. Ancak halen Ilısu Barajı inşaatı durdurulmadığı için biz Hasankeyf Yaşatma Girişimi üyeleri olarak Batman DSİ 103 Şube Bölge Müdürlüğü’ne ÇED raporu almaları için dilekçelerimizi teslim ettik. Dilekçelerimiz DSİ Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek, eğer 60 gün içerisinde yanıt verilmediği takdirde Batman İdare Mahkemesi’nde dava açacağız” diye konuştu.

(ANF)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi