Harvard Üniversitesi, fosil yakıtlara yaptığı yatırımı sonlandıracağını okulun internet sitesinde yayınlanan ve Üniversite Başkanı Lawrence Bacow’un imzasını taşıyan mektupla duyurdu.
Mektupta üniversitenin bağış fonunun haziran ayı itibariyle fosil yakıt arama ve geliştirme şirketlerine doğrudan yatırım yapmadığı belirtildi. Açıklamada “ekonomiyi karbondan arındırma ihtiyacı göz önünde alındığında” gelecekte de bu tür yatırımların yapılmayacağı belirtildi.
Fosil yakıt endüstrisine dolaylı yatırımların da önemli ölçüde azaldığı belirtilen açıklamada, özel sermaye fonları aracılığıyla yapılan dolaylı yatırımların bağış fonunun yüzde 2’sinden daha azını oluşturduğu söylendi.
Üniversitenin bağış fonu yaklaşık 42 milyar dolar değerinde. Okul uzun süredir öğrenciler, mezunlar ve iklim aktivistleri tarafından bağışları iklim krizine neden olan fosil yakıtlara yatırım için kullanmaları nedeniyle eleştiriliyordu.
Geçtiğimiz on yılda Harvard yetkilileri fosil yakıt stoklarını satma çağrılarına direnmişti. Ancak 2018 yılından bu yana başkan olan Bacow ve diğer yeni liderler rotayı değiştirdi.
Divest Harvard isimli aktivist grup, yeni gelişmeyi sosyal medya hesabından yaptığı “Topluluğumuz, iklim hareketi ve dünya için büyük bir zafer ve fosil yakıt endüstrisinin gücüne karşı bir grev” sözleriyle kutladı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…