Kategoriler: EnerjiManşet

Halk nükleeri de fuarını da istemiyor: Nükleer Fuar zırvasından vazgeçin

İstanbul’da düzenlenen ve yarına kadar sürmesi planlanan “Nükleer Santraller Fuarı” tepkileri çekiyor. Sinop Nükleer Karşıtı Platform da fuarı protesto ederek “Ülkemizde yaşanan ekonomik krizlerin sürekli olarak derinleştiği günümüzde, emekçilerin, emeklilerin, üniversite öğrencilerinin ve ülkemizin yoksul halkın geçim sıkıntısı çektiği bir ortamda, kapitalizmin yalnızca kâr amacı güden, insan, doğa ve ekolojik yaşamı yok sayan yaklaşımlarla düzenlenen bir etkinlikle karşı karşıyayız” dedi. Fuar yalnızca Sinop’ta değil aynı zamanda İstanbul ve Mersin Nükleer Karşıtı Platformları (NKP) tarafından da protesto edildi. Sinop NKP tarafından konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, nükleer enerjiyle ilgili bir sosyal medya sitesinde yayınlanan duyuruda; ‘uzun soluklu ve katma değerli fırsatlar’ olarak nitelendirilen, nükleer enerji santrallerine makine teçhizat temininde ve inşasında yer alacak firmaların, konuyla ilgilenen Türkiyeli firmalarla bir araya gelmek istediği belirtilmekte olup, katılım ve iletişim talep edilerek nükleer teknolojiye ve ekonomisine destek arayışları sürdürülmektedir.”

‘Halkların çıkarlarını komisyonculuk uğruna satmanıza izin vermeyeceğiz’

Söz konusu nükleer çağrısına kulak veren tüm firmalara şöyle seslenildi:

“Doğa ve emek düşmanı emperyalist şirketlerin yüzyıllar süren sömürü düzeninizle yoksul ve yoksun bıraktığınız halkların, eğitim, sağlık ve kültürüyle ilgilenmediğiniz coğrafyalarda yaşayan halklar, artık bu teknolojik aldatmacalarınıza inanmamaktadır! Halkların çıkarlarını komisyonculuk uğruna satmanıza izin vermeyeceğiz!”

Nükleer santral üreten firmalara da seslenilen açıklamada, “İnsan hatalarına açık ve güvenilir olmayan teknolojilerinizi ve binlerce yıl boyunca radyasyon yayan nükleer atıklarınızı ülkemizde bırakmanıza izin vermeyeceğiz! Elektrik enerjisi üretimi amacıyla önerilen bu tehlikeli ve yüksek riskli sistemler, nesiller boyu sürecek çevre ve sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle, Ekolojik yıkımlara neden olan, doğanın ve insanlığın geleceğini tehlikeye atan bu sistemleri ülkemizde istemiyoruz!” denilerek şunlar aktarıldı:

“Karadeniz’in karşı kıyılarında ve ülkemizin güney sınırlarında devam eden kirli savaşların ortasında nükleer savaş tamtamlarının dillendirildiğini biliyoruz! Bu savaşların nükleer felaketleri dayattığı bir coğrafyada Nükleer santrallerin yapılmasını dillendirmek bir akıl tutulmasıdır. Nükleer lobilerin bu tür dayatmalarını asla kabul etmeyeceğiz. Bu dayatmalara da izin vermeyeceğiz!”

Nükleer santralleri, reaktörleri ve nükleer silah denemeleri; kısacası teknolojik olarak ciddi tehlikeler barındıran bu alanda, Türkiye’de gerçekleştirilecek herhangi bir faaliyeti onaylamadıklarını belirten yurttaşlar “Bu sistemlerin ülkemizde kurulmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Açıklamanın devamında ise şunlar aktarıldı:

“Akkuyu’da yapımı devam eden nükleer santral projesi derhal durdurulmalıdır. Aynı zamanda Sinop ve İğneada’da kurulması planlanan nükleer santral projelerinden derhal vazgeçiniz!”

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete