Manşet

Guterres: İnsanlık doğaya savaş açmış durumda ve bu bir intihar

Yazar:
Yeşil Gazete

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, çarşamba günü yaptığı bir konuşmada “insanlığın doğaya savaş açmış olduğunu” söyledi. Bunun bir intihar anlamına geldiğini belirten Guterres, herkese doğayla barışması için çağrı yaptı.

Columbia Üniversitesi’nde konuşan Guterres, “Daha adil, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma için küresel hedeflerimize yönelik çalışmalarda yıkıcı bir salgın, yeni küresel ısınma rekorları, yeni ekolojik bozulma ve yeni aksaklıklarla karşı karşıyayız” dedi.

‘Ülkeler hemen harekete geçmeli’

“Basitçe söylemek gerekirse gezegenin durumu hasar almış durumda” diyen BM Genel Sekreteri, Dünya Meteoroloji Örgütü ve BM Çevre Programı tarafından hazırlanan yeni raporların iklim çöküşüne ne kadar yakın olduğumuzu gösterdiğini söyledi.

Konuşmada insanlığın doğaya verdiği zararları anlatan Guterres, ülkelerin eğer şimdi harekete geçmezlerse koronavirüs salgının insanların önceliklerini değiştirme konusunda sağladığı fırsatı kaybedebilecekleri uyarısında bulundu.

‘Bu bir intihar’

Guterres, “İnsanlık doğaya savaş açmış durumda. Bu intihardır. Doğa her zaman karşılık verir; zaten şu anda da gücünü göstererek öfkeli bir şekilde karşılık veriyor. Biyoçeşitlilik çöküyor. Bir milyon tür nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya” diye konuştu.

Hava ve su kirliliğinin her yıl 9 milyon insanı öldürdüğünü hatırlatan Guterres bunun şu anki salgının yarattığı etkiden altı kat daha fazla olduğunu söyledi ve “İnsanlar hayvanların yaşam alanlarına girip daha fazla vahşi alanı bozarken, hayvanlardan insanlara bulaşan daha çok hastalıkla karşılaşacağız” dedi.

Fotoğraf: Shutterstock

La Nina’ya rağmen en sıcak üç yıldan biri

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından çarşamba günü yayınlanan yeni yıllık iklim değişikliği raporu, La Niña’nın soğutucu etkisine rağmen 2020 yılının kayıt altına alınan en sıcak üç yıldan biri olma yolunda ilerlediğini ortaya koyuyor.

Rapora göre en büyük sıcaklık değişimi ise Kuzey Asya’da, daha da spesifik olarak sıcaklıkların ortalamanın 5 derece üzerine çıktığı Sibirya’da gözlemlendi.

Okyanus sıcaklığının da rekor seviyelerde olduğu belirtilen raporda, 2020 yılında okyanusların yüzde 80’inden fazlasında sıcaklık artışı olduğu ve Kuzey Kutbu’ndaki buz yoğunluğunun temmuz ve ekim aylarında tarihteki en düşük noktaya ulaştığı belirtiliyor.

Rapor, Kaliforniya’daki Death Valley’de 16 Ağustos tarihinde 54.4 derece sıcaklık ölçüldüğünü hatırlatıyor ve bunun geçmişteki 80 yıl içerisinde karşılaşılan en yüksek miktar olduğunu vurguluyor.
‘Henüz bir meydan okuma yok’

Felaketler normal hale geldi

Guterres konuşmasında gerçekleşen yıkıcı yangınların, sellerin ve kasırgaların giderek artan bir şekilde yeni normal haline geldiğini söyledi.

Covid-19 pandemisinin ekonomide yarattığı durgunluk sebebiyle emisyonları geçici olarak düşürmesine rağmen atmosferdeki karbondioksit seviyelerinin hala rekor seviyelerde olduğunu ve hala yükseldiğini belirten BM Genel Sekreteri, metan ve azot oksit seviyelerinin de endüstri öncesi seviyenin çok üzerinde olduğunu aktardı.

Guterres dünya çapındaki iklim politikalarının “henüz meydan okumayı başaramadığını” vurguladı.

Üç öncelik

Guterres iklim değişikliğiyle ilgili üç ana öncelik belirledi. Birincisi, önümüzdeki otuz yıl içinde küresel karbon nötrlüğüne ulaşmak. İkincisi, küresel finansmanın Paris Anlaşması‘nın küresel ısınmayı 1,5˚C ile sınırlandırma hedefinin arkasında uyumlu hale getirilmesi. Üçüncüsü ise dünyanın değişen iklime uyum sağlamasına ve gelecekteki değişikliklere karşı direnç geliştirmesine yardımcı olmak için atılımlar aramaya çaba ve para odaklamak.

Bazı ülkelerin koronavirüs salgınının neden olduğu krizi aşmak için çevre korumalarını azaltma yönünde adım attığını belirten Guterres, ülkelerin doğal varlıklardan yararlanma oranlarını artırdığını söyledi. Guterres konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

Covid ve iklim bizi bir eşiğe getirdi. Şimdi insanlığın doğal dünyayla ve birbirleriyle ilişkisini dönüştürme zamanıdır.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024