Kategoriler: ManşetTürkiye

Günün asparagası: Buzul çağı geliyor!

Bugünkü Milliyet'in sürmanşeti

Bugün Türkiye basınının gözde haberlerinden biri önümüzdeki kışın çok soğuk geçeği, hatta son 1000 yılın en soğuk kışı olmasının beklendiği idi. Bu da gazetelere “Buzul çağı mı geliyor” başlığıyla yansıdı. Milliyet gazetesi bir Polonyalı uzmana dayandırarak sürmanşetten verdiği haberde “Polonyalı uzmanlar, Meksika Körfezi’nde doğup Kuzey Avrupa’ya doğru yol alan Gulf Stream sıcak su akıntısının ivmesinde düşüş olduğunu ve bu durumun Avrupa’da sert kışlar yaşanmasına neden olacağını söyledi. Fobos Meteoroloji Merkezi’nden iklimbilimci Vadim Zavodchenkov, Avrupa’da bu yıl yaşanacak sert kışın etkileri hakkında daha net sonuçları Kasım ayında alacaklarını bildirirken, tahminlerin yüzde 70 oranında gerçekleşeceğini söyledi.” ifadelerini kullandı.

NTV’ye konuşan İTÜ Meteoroloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise “Bilmiyorum nereden çıkardılar. İklim tahmini merkezlerine bakıldığında, İngiltere’dekiler de buna dahil, normal bir kış geçeceğini görülüyor. Uyarılara bakıyorum, sertlikle ilgili bir şey ok. Olsa zaten, Batı Avrupa ülkelerinden uyarılar, raporlar gelir. Polonyalılar Ruslara vermiş onlar da bize… Tek bir kaynaktan çıkmış bir şey” dedi.

Bilindiği gibi küresel ısınma nedeniyle bütün dünyada sıcaklık rekorları kırılmaya devam ediyor. Geçen kış da İngiltere ve Kuzey Amerika’da aşırı soğuk günler olmuştu, ancak bu Rusya’da haftalar süren orman yangınlarının ve Pakistan’da sellerin damga vurduğu 2010’un tüm zamanların en sıcak 2. yılı olmasını etkilemeyecek gibi görünüyor.

Dünyanın en önemli iklim bilimcisi NASA Goddard Enstitiüsü müdürü ve Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Dr. James Hansen son kitabı Torunlarımın Fırtınaları’nda “İnsan türü dünyada olduğu sürece bir daha asla yeni bir buzul çağı olmayacak” diye yazmıştı. (Milliyet, NTVMSNBC)

(Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Ümit Şahin