Kategoriler: ManşetTürkiye

Greenpeace siyanürden örnek aldı

Yazar:
Haber Merkezi

Greenpeace ekibi, Çevre Mühendisleri Odası ile işbirliği içinde Kütahya’da çöken gümüş madeninin siyanürlü atık barajından örnekler aldı.

Greenpeace Akdeniz’den bu konuda şu açıklama yapıldı:

Kütahya’da Eti Gümüş AŞ ye ait gümüş madeninde çökme yaşanan siyanürlü atık barajına ait görüntüleri belgelemek ve bağımsız bir değerlendirme yapmak için Greenpeace ekibi 9 Mayıs Pazartesi’den beri bölgede bulunuyor. Greenpeace ekibi, Çevre Mühendisleri Odası ile işbirliği içinde baraj bölgesinden örnekler aldı. Bölgede barajdaki kaza ve öncesinin yarattığından şüphelenilen zehirli atığın toprak ve özellikle içme suyu üzerindeki etkileri incelenecek. Alınan su ve toprak örnekleri, Çevre Mühendisleri Odası tarafından analiz edildikten sonra bir değerlendirme yapılacak.

Numuneler en yakın köylerin içme suyundan, yağmurdan sonra oluşan göletlerden ve sızıntıdan kirlenmiş olmasından şüphelenilen topraktan alındı. ETİ Gümüş  AŞ şirketine ait devasa siyanür havuzundaki atık, insan sağlığını tehdit edecek oranda kanserojen ağır metaller de içeriyor. Bu nedenle Greenpeace, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın herhangi bir analiz sonucunu kamuoyu ile paylaşmaması üzerine söz konusu numuneleri alarak Çevre Mühendisleri Odası’na iletmiştir.

Greenpeace Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecibaşı “Yoğun yağıştan sonra oluşabilecek bir atık sızıntısından dolayı çevrenin büyük ölçüde zarar görmesinden endişe ediyoruz. Söz konusu siyanür atığı aynı zamanda ağır metaller içeriyor. Greenpeace olarak kazanın nedeninin de ortaya konacağı bağımsız ve kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istiyoruz. Eti Gümüş A.Ş de yaşanan krize neden olan ihmali, sorumsuzluğu, çevre ve halk sağlığını tehlikeye soktuğu için bu kazadan sorumlu tutulmalıdır” dedi.

Greenpeace’in talepleri neler?
Greenpeace, yetkililerden acilen;

– Ellerindeki tüm bilgileri kamuoyu ile tam şeffaflık içinde paylaşmalarını ve bundan sonrası için eylem planlarını açıklamalarını,
– Şimdiye kadar olanlarla ilgili bağımsız bir değerlendirme yapılmasını ve bölgenin zehirli atıklardan arındırılması için eylem planlarının açıklanmasını,
– Barajın çökme riskinin ve sızıntıların hala olabileceği endişesi ile bölgenin boşaltılmasını ve yöre halkının güvenli bir bölgeye taşınmasını sağlamalarını,
– Bölge halkının detaylı bir sağlık kontrolünden geçirilmesini,
– Bugüne dek çevre ve insan sağlığı üzerinde yarattığı riskler nedeniyle Eti gümüş AŞ şirketinin sorumlu tutularak yarattığı zararı tazmin etmesi,
– Madenin çalışmasının tamamen ve sürekli durdurulması ve Türkiye’deki diğer siyanür liç yöntemi ile çalıştırılan madenler ile beraber kapatılmasına dair taahhüt talep ediyor.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024