Salgın döneminde filtresiz kömürlü termik santrallerin sağlık üzerindeki ölümcül etkilerini hatırlatan Greenpeace, 2020 sonu beklenmeden faaliyetlerinin durdurulması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı.
Kapatılması istenen santraller arasında 2020 yılı başında “geçici faaliyet belgesi” ile çevre yatırımlarını yapmadan filtresiz şekilde çalışmaya devam eden dokuz santral yer aldı. Bu santrallerin bulunduğu kentlerde yaşayanlarla birlikte yapılan başvuru, İl Pandemi Kurulları ile Sağlık Bakanlığı’na da iletildi.
Konuya dair açıklama yapan Greenpeace Dünya Sağlık Örgütü‘nün koronavirüsün kronik hastalıkları olanları daha ciddi düzeyde etkilediği uyarısını hatırlattı.
Türkiye’de de 30 büyükşehirin yanı sıra termik santrallerin kronik hastalıklara sebep olduğu Zonguldak ilinin de karantinaya alındığı belirtilen açıklamada “Kömürlü termik santrallerin insan hayatı üzerinde ne kadar büyük bir tehdit olduğu bir kez daha gözler önüne serildi” denildi.
Greenpeace, Kütahya’daki Seyitömer ve Tunçbilek Santralleri‘nde yaptırdığı 24 saatlik ölçüm sonucu bu bölgelerde birçok hastalığın sorumlusu hava kirleticisi PM 2,5’un Dünya Sağlık Örgütü limitlerinin 3 katına tekabül ettiği sonucuna ulaştıklarını söyledi.
Bu santraller 1 Ocak 2020’de filtre dahil olmak üzere çevre yatırımlarını tamamlamamış olmalarına rağmen gerekli yatırımları gerçekleştirdikleri ifade edilerek yeniden faaliyete açılmıştı.
Greenpeace Akdeniz Program Direktörü Deniz Bayram ise konuya ilişkin “Kömürlü termik santrallerin yoğun bulunduğu kentlerde KOAH başta olmak üzere hava kirliliğine bağlı çeşitli hastalıklar yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda bu kentlerin koronavirüse karşı daha kırılgan olduğu ortada” dedi. Bayram, Zonguldak örneğinin ise bunun en büyük kanıtı olduğunu söyledi.
Filtresiz santrallerin, sağlığı olumsuz yönde etkileyen temel hava kirleticilerden SO2’yi (sülfürdioksit) filtreleme, baca gazı arıtma tesisleri olmadığını söyleyen Bayram “Söz konusu filtresiz santraller 7 yıl boyunca çevre yatırımlarını yerine getirmeyerek havayı kirletmeye devam etti. Sağlık krizi yaşadığımız böyle bir dönemde bu santrallerin bir gün daha çalışmaması gerekiyor” dedi.
1 Ocak 2020’de Çevre yatırımlarını 2019 yılı sonuna kadar tamamlamayan 5 kömürlü termik santral kapatıldı: Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak ÇATES Bir santralin faaliyetleri kısmen durduruldu: Manisa Soma Termik Santrali.
Kapatılan santrallerden Kütahya Seyitömer ve Tunçbilek, Sivas Kangal tekrar açılırken, Zonguldak ÇATES’in yeniden açılmak istendiği iddia ediliyor. Dokuz kömürlü termik santralin filtresiz olmasına rağmen, Ocak 2021’e kadar “geçici faaliyet belgesi” ile çalışmasına izin verildi. Bu santraller şöyle:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…