Kategoriler: ManşetTarım-Gıda

Gökdelenlerin arasında nefes almak: Hasat Şenliği

Yazar:
Merve Damcı

İlk kez, 2014’te Galata Rum Okulu’nda düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde EkBiçYeİç ekibiyle tanışmıştım. Kentsel tarım ve ev bahçeciliğine dikkati çekmek isteyen ve doğal üretim bilincini artırmayı amaçlayan bir sosyal girişimdi. Bienale özel, ücretsiz ve herkesin katılımına açık “Ek Biç” adlı bir kütüphane kurulmuştu.

2. İstanbul Tasarım Bienali’ndeki Ek Biç kütüphanesinde ekitğim pazı ve maydonoz fidanı

Önümde duran boş saksılara, büyüdüklerinde EkBiçYeİç’in mutfağında hazırlanacak olan yemeklere lezzet katacak maydonoz ve pazı fideleri ekmiştim. Bu sayede kişisel tüketim zincirimde küçük bir kırılma yaratmış, sürdürülebilir tarım ve kent bahçeciliği hakkında bilgi sahibi olmuştum. Hayatımda bir ilkti ve etkinlikten çok güzel duygularla ayrıldığımı anımsıyorum. 3 yıl aradan sonra ekiple yolumuz Akmerkez’de kesişti. Yeşil Gazete olarak Alper Tolga Akkuş ile şenlikteydik. Bize orada tesadüfen rastlaştığımız Roma Bostanı’ndan Aybike Zengin ve Zumbara’dan Meltem Şendağ da eşlik etti.

Akmerkez Üçgen Teras

Üç plazanın arasında bulunan alışveriş merkezinin çatı katının 750 m2’lik alanı sürdürülebilir tarım uygulamalarına ayrılmış. Üçgen Teras adı verilen alanda EkBiçYeİç işbirliği ile oturak domates, çalı fasülyesi, bodur yeşillikler, salata yeşillikleri ve ayçiçeği, yer fıstığı, reyhan ve lavanta gibi meyveler yetiştirilmiş.

Terastaki bahçeden toplanan taze sebze-meyveler ve bu ürünlerden yapılan yiyecek-içecekleri tatma imkanı bulduk.

Salı günü (15 Ağustos) gerçekleşen ve katılımın ücretsiz olduğu etkinlikte permakültürcü Shaul Shaham mikro-filiz yetiştirme tekniklerini anlatırken Begüm Atakan fermente salatalık turşusu yapımının, Nar Anne de (Nardane Kuşçu) sos yapımının püf noktalarını paylaştı.

Sunumların ardından klasik müzik dinletisi eşliğinde Begüm Hanım’ın tarifini verdiği turşuları tattık ve çok beğendik.

Begüm Atakan’dan fermente salatalık turşusu tarifi

26 Mayıs’tan 10 Temmuz’a kadar geçen zamanda çatıdaki bahçeden 30 kg ürün elde edilmiş, ilerleyen zamanda da salatalık ve kabak türü sebzelerin hasadı yapılacakmış. Sürdürülebilir tarımı merak edenler için bu tarz girişimlerin daha da yayılması ve desteklenmesi temennisiyle.

Hasat Şenliği’nde mini bir ekoloji buluşması da kendiliğinden oluştu: Aloer Tolga Akkuş (Yeşil Gazete), Aybike Zengin (Roma Bostanı) ve Meltem Şendağ (Zumbara)

Şenliğin tanıtım bülteninden: Sürdürülebilir tarım nedir?

Kimyasal gübrelerin ve ilaçların toprağı zehirlemediği, fosil yakıtların havayı kirletmediği ve suyun aşırı tüketilmediği bir yöntem olarak uygulanıyor.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024