Grubun kuruluşunu İzmir’de basına açıklayan Mültecilerle Dayanışma Derneği üyesi Taner Kılıç, amaçlarının hak ihlallerini izlemek, belgelemek ve raporlamak, politika önermek olduğunu belirtti. Kılıç, mültecilerin hiçbir suç işlememelerine rağmen, sığındıkları ülkelerde, insan haklarına aykırı şekillerde özgürlüklerinden alıkonulduklarını söyledi. Alıkonulmanın bazen yıllar sürdüğünü, kişilerin durumları ile ilgili bilgilendirilmediklerini sözlerine ekledi. Kılıç, alıkonulanların hukuki ve tıbbi destek mekanizmalarını kullanamadıklarını, çoğunlukla sorunlarını polise bile anlatamadıklarını aktardı; yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarını ve avukatları, mültecilerin kendilerine erişmelerini beklemeden harekete geçmeye çağırdı.
Mültecilerle Dayanışma Derneği ile Helsinki Yurttaşlar Derneği‘nin ortaklığı ve Yaşar Üniversitesi‘nin iştiraki ile yürütülen “Ortak Eylem Projesi” koordinatörü İsmail Alacaoğlu iletişim ağı, veritabanı ve forum işlevleri görecek “goc-alikonulma.org” sitesini tanıttı. Site yakında kullanıma açılacak.
Açılış konuşmalarının ardından, Bilgi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Bertan Tokuzlu, Mültecilerle Dayanışma Derneği’nden Pırıl Erçoban, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Veysel Eşsiz‘in katılımı ve İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan Feray Salman‘ın moderatörlüğünde panel gerçekleşti.
Panelde değinilenler arasında şu konular dikkat çekti:
Mülteci kimdir?
Irkı, dini, milliyeti, siyasi görüşü ya da belirli bir sosyal gruba mensubiyeti sebebiyle zulüm görmekten haklı nedenlerle korktuğu için yurttaşı olduğu ülkenin dışına çıkmış ve kendi devletinin korumasından yararlanamayan ya da korku nedeniyle yararlanmak istemeyen, söz konusu korku nedeniyle vatandaşı olduğu ülkeye dönemeyen kişi.
Sığınmacı kimdir?
Kendi ülkesi/ikamet ülkesi dışında bulunan ve uluslararası korumadan yararlanmak için mülteci statüsü almaya yönelik başvurusunu yapmış ama başvurusu henüz karara bağlanmamış kişi.
Göçmen kimdir?
Mülteci tanımında geçen kriterler yüzünden duyduğu haklı zulüm korkusu nedeniyle değil, ekonomik kaygılarla ülkesini terk etmiş kişi.
Türkiye’de mülteci hakları
Yurttaşı oldukları ülkelerde ırklarından, dinlerinden, milliyetlerinden, siyasi görüşlerinden veya belirli toplumsal gruplara mensubiyetlerinden ötürü işkence, kötü muamele, haksız hapsedilme ve hatta öldürülmeleri gibi tehdit ve zulüm altında bulunan kişinin kendi ülke sınırını aştığında ilk ulaştığı ülkeden ve uluslararası toplumdan himaye görme hakkı vardır. Bu hak İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde temel insan hakkı olarak tanınmış, Birleşmiş Milletler Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme ile koruma altına alınmıştır. Türkiye bu alandaki diğer birçok uluslararası sözleşmeye de taraftır, uymak zorunda olduğu bağlayıcı mahkeme kararları bulunmaktadır.
Mülteci haklarını korumak, Türkiye’nin hukuki ve vicdani sorumluluğudur.
Haber ve fotoğraflar: Murat Köylü
Kaynak: www.multeci.org.tr (Mültecilerle Dayanışma Derneği)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…