Kategoriler: Kültür-Sanat

Gezici Film Festivali Sinop durağında

17 yılı geride bırakan Gezici Film Festivali, Ankara’dan sonra bugünlerde Sinop’a taşındı. Ankara yolculuğunu 8 Aralık’ta noktalayan ‘Gezici’, 9-12 Aralık’ta Sinoplu izleyicileri Türkiye ve dünya sinemasından filmlerle buluşturuyor. Yüksel Aksu’nun Entelköy Efeköy’e Karşı’sı ile açılışı yapılan festivalin Sinoplulara ‘sürpriz’ bir konuğu var. Festivalin Sinop ayağına Uğur Yücel de katılıyor. Ankara Sinema Derneği tarafından TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen ‘Gezici’, Ankara yolculuğunu yönetmen Murat Saraçoğlu ile yapımcı Koray Çalışkan ve senarist Murat Batgi’nin katılımlarıyla gerçekleşen ‘Yangın Var‘ filmiyle tamamlamıştı. Yarın Sinop’tan ayrılacak festival, şehrin tek sineması olan Deniz Sineması’nda ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl Ordu ve Artvin’i gezen festival, bu yıl ilk kez Sinop’a konuk oldu.

Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi, Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla şehre misafir olan Gezici Festival, yılın önemli Türk filmlerini sinemaseverlerle buluşturuyor. Festivalin 9 Aralık’ta yapılan Sinop’taki açılışı, tıpkı Ankara’da olduğu gibi, Yüksel Aksu’nun filmi Entelköy Efeköy’e Karşı ile yapıldı. Büyük şehrin hızlı yaşantısından kaçmak isteyen bir grup entelektüelle bir Ege köyünün sakinlerini karşı karşıya getiren filmin gösterimi, oyuncular Emin Gürsoy, Hamit Demir ve Erkut Ertürk’ün katılımlarıyla gerçekleşti. Memleket meselesini ele alan yol komedisi Yangın Var’ın dünkü gösterimi ise yönetmen Murat Saraçoğlu’nun katılımıyla yapıldı. Bugün de Onur Ünlü’nün ödüllü filmi “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi” var programda. Filmin oyuncularından Cengiz Bozkurt da gösterime katılacak.

Sinop programının sürpriz filmi ise Tuncel Kurtiz’in 1979’da İsveç’te, senaryosunu Nuri Sezer ile birlikte yazarak yönettiği ve başrolünü üstlendiği gurbetçi filmi ‘Gül Hasan‘. Özcan Alper’in “Gelecek Uzun Sürer“‘i de Sinop’ta sinemaseverlerle buluşacak yapımlardan. Hollywood’un sessiz sinema günlerine saygı duruşunda bulunan Michel Hazanavicius’un ‘Artist‘ filminin de programda olduğunu belirtelim. John Huston’un yönettiği Marilyn Monroe ve Clark Gable’ın oynadığı 1961 yapımı “Uygunsuzlar” ise Zeki Demirkubuz’un ‘kıskandığı Amerikan filmleri’ kuşağında gösterilecek. Gezici Festival’in bir sonraki ve son durağı ise 14-18 Aralık tarihleri arasında İzmir olacak.

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi