İfade Özgürlüğü

Gezi Davası’nda dokuz sanığa verilen beraat kararı bozuldu

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi, Gezi eylemlerine ilişkin aralarında insan hakları savunucusu Osman Kavala‘nın da bulunduğu toplamda dokuz sanığın beraat etmesine ilişkin mahkeme kararını bozdu.

Gezi Davası’nda Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Çiğdem Mater Utku, Tayfun Kahraman, Şerafettin Can Atalay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mine Özerden hakkında verilen beraat kararına İstanbul Cumhuriyet Savcısı Edip Şahiner tarafından itiraz edilmişti.

Şahiner, sanıklara verilen beraat kararının kaldırılmasını isterken, tahliye edilen ancak başka suçlamalar ileri sürülerek yeniden tutuklanan Osman Kavala’nın ‘kaçma şüphesi olduğu için’ yeniden tutuklanmasını istemişti.

Gezi Davası kronolojisi

2013 yılındaki Gezi Parkı protestolarıyla ilgili açılan soruşturmanın üzerinden 78 ay geçti.  18 Ekim 2017 tarihinde Gaziantep’ten uçakla dönerken gözaltına alınan iş insanı Osman Kavala, 1 Kasım tarihinde “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs, hükümeti ortadan kaldırma” suçlamasıyla tutuklandı. Kavala “Gezi olaylarının yöneticisi ve finansörü” olmak ile itham ediliyordu.

16 Kasım 2018’de aralarında Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür’ün bazı yöneticilerinin de yer aldığı yeni bir gözaltı dalgası yaşandı, aralarından sivil toplum profesyoneli Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.

Savcılık iddianameyi tutukluluk kararından yaklaşık 1,5 yıl sonra 19 Şubat 2019 günü açıkladı. 4 Mart’ta da mahkeme tarafından kabul edildi. Bu süre zarfında Kavala, hakkında herhangi bir suçlama olmadan, hakim karşısına çıkartılmadan Silivri Cezaevi’nde tutuldu. Hazırlanan iddianamede 16 kişi hakkında  “protestoları örgütlemek” suçlamasıyla müebbet hapis cezası isteniyordu.

24 Haziran 2019’da davanın ilk duruşması gerçekleşti. Tutuklu sanık Yiğit Aksakoğlu tahliye edildi. 24 Haziran, 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

10 Aralık 2019’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AIHM), Osman Kavala’nın tutukluluğunda hak ihlali olduğuna karar verdi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile 18. maddenin ihlal edildiğine karar vererek Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına hükmetti.

18 Şubat 2020 tarihinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmada yurtdışında bulunan sanıkların dosyalarının ayrılmasına karar verilirken geriye kalan sanıklar bütün suçlardan beraat etti.

Ancak tahliye edilemeden, Osman Kavala hakkında önce 15 Temmuz soruşturması kapsamında daha sonra da ‘casusluk’ suçlamasıyla tekrar tekrar tutuklanma kararı verilmişti.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete