Kategoriler: EkolojiManşet

Geyik avı ihalesine protesto: Avcılık turizm değildir

Yazar:
Yeşil Gazete

Bursa’da kızıl geyiklerin avlanması için ihale açan Orman  Müdürlüğü, DOĞADER üyeleri ve Bursalılar tarafından protesto edildi.

DOĞADER’in çağrısı ile bir araya gelen Bursalılar, kızıl geyiklerin avlanması için ihale açan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’nü protesto etti. Burada konuşan DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak, 100 yıl önce Bursa ve Bilecik çevresindeki geniş orman ve doğal alanlardaki hayvan nüfusunun günümüzden kat kat fazla olduğunu anlattı. Tarla açmayla başlayan doğal alanları daraltan insan işgallerinin sürekli arttığına vurgu yapan Gökbayrak,  “Maden, enerji, yol, turizm ve hatta Nilüfer Kuruçeşme’de olduğu gibi orman üzerinde çöp depolama alanı planları gibi projeler uygulamaya alınıyor. Son 10 yıl içinde geliştirilen projelerle İnegöl Tüfekçikonak HES’te olduğu gibi vadilerden akan küçük dereler, dağların üst rakımlarında birleştirilerek HES ve barajlara yönlendiriliyor, kurutulan vadilerde içecek su bulamayan yaban hayvanları çaresiz ölüme sürükleniyor” dedi.

‘İhalelere seyahat acenteleri de katılabilecek’

Gereken sayıda orman korucusu görevlendirmediği için kaçak avcılara teslim olan orman müdürlüklerinin, Mayıs ayı içinde Türkiye çapında toplam 103 geyik, dağ keçisi, dağ koyunu avlanması için ihaleler düzenlediğini hatırlatan söyleyen Gökbayrak şöyle konuştu:

“ Bursa Orman 2. Bölge Müdürlüğü, Bilecik Atatürk Orman Köşkü çevresinde yaşayan 2 geyik için 14.000 lira değer biçerek, 10 Haziran tarihinde ihale yapılacağı duyurusunda bulundu. Duyuruya göre avcılarla birlikte seyahat acenteleri da ihaleye katılabilecek. Avcılık öne sürüldüğü gibi bir spor dalı değildir. Zevki için bir canlının yaşamını sonlandıran hiçbir davranış, spor olarak adlandırılamaz. Avcılık öne sürüldüğü gibi bir turizm türü de değildir. İnsan işgalleriyle daralıp küçük alanlara sıkışan, sayıları tükenmeye yüz tutan yaban hayvanlarını avlanarak turizm canlandırılamaz. Tersine avcılık turizme zarar verir. Avcılık, öldürülen hayvanın doğal döngüdeki zincirini kırar. Döngü kırıldığında doğal alan zayıflar ve yok oluş sürecine girer. Doğal alanların kaybedildiği coğrafyada turizm yapılamaz.”

Açıklamanın ardından geyik avı ihalesine itiraz ve iptal edilmesini talep eden dilekçeler Bursa Orman 2. Bölge Müdürlüğüne verildi.

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024