Manşet

Gelibolu’da 450 hektar alan kül oldu

Yazar:
Haber Merkezi
Gelibolu’da Ilgardere ile Eceabat ilçesi’nin Yalova köyleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın 19 saat sonra kontrol altına alındı. Günün ilk ışıkları ile ortaya çıkan görüntü facianın boyutlarını gözler önüne serdi. Çıkan yangında yaklaşık 450 hektar alan kül oldu.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, Çanakkale Belediyesi ve Gelibolu Belediyesi‘ne bağlı çok sayıda itfaiye ekibi, dün 16.00 sularında çıkan orman yangınına gece boyunca yerden müdahaleyi sürdürdü. Havanın kararmasıyla ara verilen havadan müdahale, sabah saatlerinde tekrar başlatıldı. Sert rüzgarın da etkisiyle geniş alana  yayılan yangın sabah saatlerinde kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları başlatıldı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Gelibolu’da çıkan yangın ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sabah 05.10 saatlerinde tekrar havadan müdahalelerimize başladık. Normalde gece rüzgarın hızı düşmesi gerekirken biz burada 50 ile 70 km hızla hareket eden bir rüzgarla mücadele ettik. Buna rağmen müdahalelerimize devam ettik. An itibariyle yangını kontrol altına aldık. Soğutma faaliyetlerimize başladık, devam ediyoruz.” 

‘Bir miktar ağaç ve bir miktar yaban hayatı’

Yangına, 20 helikopter, 2 uçak, 118 arazöz ve 510 personel ile müdahale edildiğini kaydeden Pakdemirli şöyle devam etti: “Yerleşim yerleriyle ilgili risk ortadan kalktı. Sevindirici bir unsur can kaybı olmaması. Yer yer gördüğümüz hasarlar var. En önemlisi bir miktar ağacımızı bir miktar yaban hayatının kaybolacağını varsaymamız gerekiyor. Bu sabah itibariyle 5.52’de güneş doğuyor. Biz hava araçlarıyla müdahaleye yarım saat daha erken başladık. Gece boyunca malesef şartlar da dört dörtlük değildi. Geçen yıl bu yıl karşılaştırmalarına bakarsak çok daha fazla yangın var ama daha az yanan alanımız var. İstatistiksel olarak böyle devam eder” 

Yangınların yüzde 90 insan kaynaklı olduğunu kaydeden Bakan, vatandaşlardan daha hassas davranmalarını istedi: “Yangınla mücadelenin ilk unsuru erkenden müdahale edebilmektir. Biz 750 kule, insansız kule, insansız hava araçlarıyla ormanları gözetliyoruz. Vatandaşımızın her hangi bir yerde gördüğü yangınları bize iletmesi son derece önemli.”

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024