Gazeteci, yazar Aydın Engin bugün (24 Mart) yaşamını yitirdi. 81 yaşındaki Engin, 8 Mart’ta safra kesesinden geçirdiği bir ameliyatın ardından gelişen komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyordu.
Engin, 11 Şubat Cuma günü, yazarı olduğu T24 internet gazetesindeki son yazısında, “kişisel bir not” olarak şu satırları paylaşmıştı:
“Aydın Engin’i bir süre nadasa bırakmak iyi olacak.
Nadas’ın ne olduğunu bilmeyen kentli okurlar için bilgi notu: Nadas tarlanın sürülüp, sulanıp ekime hazırlanması ama o yıl ekilmemesidir.
Ben de beni nadasa bırakıyorum.
Ne kadar sürer bu nadas?
Bilmiyorum. Umarım kısa sürer.
Şey…
Bugün benim 81 yaşımdaki son günüm.”
Yarım asırı aşan gazetecilik hayatında, pek çok genç gazeteciyi yetiştiren Aydın Engin, çok sayıda basın kurumunun kurulmasında yer almış, Cumhuriyet Gazetesi’nde başlattığı ‘Tırmık’ adlı köşesini çalıştığı her kuruma götürmüş, kendi deyimiyle “kıdemli bir basın sanığıydı.
1941’de İzmir-Ödemiş’te dünyaya geldi. Ortaöğrenimini 1957’de Ödemiş Lisesi’nde tamamladı ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü.
Öğrencilik yıllarında yazar ve çevirmenlerin yazılarını daktiloya çekerek geçimini sağlamaya çalıştı ve yazarlıkla tanıştı.
Aynı yıllarda Gençlik Tiyatrosu’nda amatör tiyatroya da başlayan Engin, hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroya başladı. İlk oyunu “Aykırı” Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda sahnelendi. Yılmaz Güney’in özel senaristi olarak çalıştı, Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını koymadı. 1967’de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen ile birlikte Halk Oyuncuları’nı kurdu.
1969’da gazeteciliğe başladı. Haftalık Yeni Ortam Dergisi Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlendi.
12 Mart Darbesi sırasında tutuklandı. Serbest kaldıktan sonra Yeni Ortam Yazı İşleri Müdürü oldu ve aynı gazetede köşe yazıları yazdı.
12 Mart’ın ardından kurulan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin kurucuları arasına katıldı. Partinin kurucularından; yazar, akademisyen ve aktivist Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten Ekim adını verdiği bir oğlu oldu.
1974 yılında eşi Oya Baydar ve Yusuf Bahadınlı ile “İlke” dergisini kurdu.
1976’da Politika gazetesinin Genel Yayın Müdürü oldu. Bu gazetede “Tırmık” adlı köşesinde, köşe yazıları yayımlamaya başladı, yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı. 1980’de tutuklu olduğu sırada başka bir davadan dolayı yedi buçuk yıl hapse mahkûm oldu ancak yanlışlık sonucu tahliye edilince Haziran 1980’de yurtdışına gitti.
12 Eylül Darbesi’nden sonra 12 yıl boyunca Türkiye’ye dönemedi. Yaşamını siyasi mülteci olarak Almanya’da sürdürdü. Hakkında gıyaben açılan davalarda ağır hapis cezalarına çarptırıldı. Almanya’da 1982-1884 yıllarında Avrupa’daki Türk göçmenlere seslenen “Türkiye Postası” isimli yayının başında yer aldı. Aydın Engin Frankfurt’ta sonraki altı yıl boyunca geçimini taksi şoförlüğü yaparak sürdürdü.
1991’de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye’ye döndü, kısa süre Sağmalcılar Cezaevi’nde hapis yattı.
1992-2002 yıllarında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
2002’de Cumhuriyet’ten ayrıldı. Birgün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı.
Daha sonra Agos’ta köşe yazıları yazmaya başladı. T24 internet gazetesinin kuruluşuna katıldı.
1 Kasım 2016’da Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik “FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Engin, yurtdışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Engin, T24’te köşe yazarlığına devam ediyordu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…